737 Max

Miljardenboete voor Boeing voor misleiden luchtvaartautoriteit VS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en Boeing hebben een schikking getroffen in een zaak waarin de vliegtuigbouwer toezichthouders op de luchtvaart misleidde. Met de deal is een bedrag van 2,5 miljard dollar (2,04 miljard euro) gemoeid. Volgens de tenlastelegging heeft Boeing de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onvolledig geïnformeerd toen die instantie moest beoordelen of de 737 MAX weer de lucht in zou mogen. Dat type werd in 2019 maandenlang aan de grond gehouden nadat twee crashes in een half jaar tijd aan honderden mensen het leven hadden gekost. In november vorig jaar keurde de FAA de 737 MAX weer goed voor gebruik. Europa wacht nog op goedkeuring van de Europese luchtvaartorganisatie EASA voordat er ook hier weer mee gevlogen kan worden. (NRC)