Zitting Congres na urenlange chaos weer hervat

Het Congres is weer bijeen om de uitslag van de presidentsverkiezingen te bevestigen. De zitting was halverwege de Amerikaanse middag nog maar net begonnen, toen aanhangers van president Donald Trump het Capitool bestormden. Senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden hadden zich sindsdien schuilgehouden in kantoren in en om het Capitool.

De sessie die nu weer wordt hervat is normaal gesproken een formaliteit waarbij de de uitslagen van alle staten op alfabetische volgorde worden voorgelezen en bekrachtigd. Maar woensdagmiddag stond een groep Republikeinen, zoals ze eerder hadden aangekondigd, op om te protesteren. Kort daarop drongen Trump-aanhangers het Capitool binnen en werd de zitting opgeschort.

Ook vicepresident Mike Pence, die de sessie leidt en bij de bestorming in veiligheid werd gebracht, is weer aanwezig. Hijn opende de veragdering met de woorden: „Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint.”

Op de senatoren die verzet wilden aantekenen tegen de uitslagen in een aantal swing states is de laatste uren veel druk uitgeoefend om de procedure niet verder te saboteren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Republikeinse Congresleden lijken verzet tegen verkiezingsuitslag op te geven