Ruim 100.000 zorgmedewerkers melden zich voor coronavaccin

Woensdag - de dag dat de eerste vaccinaties tegen Covid-19 werden gezet in Nederland - hebben zich 103.000 zorgmedewerkers gemeld bij de GGD’s voor een inenting. Dat meldt koepelorganisatie GGD GHOR donderdag. De groep krijgt op korte termijn hun eerste dosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin en drie weken later de tweede.

Op woensdag werden de eerste prikken gezet op een GGD-locatie in Veghel; vrijdag gaat het inentingsprogramma op grotere schaal van start en kan het personeel van langlopende zorginstellingen (bijvoorbeeld verpleeghuizen) een vaccinatie krijgen. Op die dag opent de GGD priklocaties in Rotterdam, Utrecht en de regio Hart voor Brabant. Volgende week volgen centra in 22 andere regio’s.

Zorgmedewerkers kunnen met een brief van hun werkgever in de hand zelf een afspraak maken voor de prik. De GGD GHOR moedigt ze aan dat vooral te doen, op het moment zijn er geen wachtlijsten. Na een landelijke lobby werd vorige week ziekenhuispersoneel toegevoegd aan de groep Nederlanders die als eerste wordt gevaccineerd. Zij zullen in de regel in het ziekenhuis gevaccineerd worden en hoeven dus geen afspraak te maken bij de GGD.

De vaderlandse pers was woensdagochtend vroeg massaal uitgetrokken voor het nationale prikmoment. De optimistische sfeer kon niet verhullen dat nog veel vragen openliggen. Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Londen komt binnen twee weken 1.900 ziekenhuisbedden tekort’