Republikein: stel 25ste amendement in werking

Kinzinger woensdagnacht in het Huis van Afgevaardigden, waar de verkiezingsoverwinning van Joe Biden werd geratificeerd.
Kinzinger woensdagnacht in het Huis van Afgevaardigden, waar de verkiezingsoverwinning van Joe Biden werd geratificeerd. Foto AP

Als eerste Republikein heeft Adam Kinzinger uit Illinois donderdag voorgesteld om het vijfentwintigste amendement van de Amerikaanse grondwet in gang te stellen. Daarin is vastgelegd dat de Amerikaanse president zijn taken, al dan niet onder dwang, overdraagt aan de vicepresident.

Volgens afgevaardigde Kinzinger, die bekendstaat als Trump-kritisch, is woensdag gebleken dat Donald Trump losgeslagen is geraakt. „Niet alleen van zijn taken als president of de eed die hij heeft afgelegd, ook van de realiteit. Daarom vraag ik de vicepresident en de rest van het kabinet om ervoor te zorgen dat de komende twee weken veilig zijn en dat we een verstandige kapitein hebben op het schip.” Op woensdag 20 januari wordt Joe Biden, die de verkiezingen van 3 november won, geïnaugureerd als de volgende president.

Om Trump op de valreep af te zetten is politieke moed nodig. Vooral de Republikeinen staan voor een groot dilemma.

Meerdere Democratische collega’s van Kinzinger in het Huis van Afgevaardigden hebben al een vergelijkbare oproep gedaan en volgens CNN wordt ook in kabinetskringen de optie overwogen. Om het amendement in werking te stellen, moet tenminste de helft van Trumps ministersploeg van mening zijn dat de president niet langer fysiek dan wel mentaal in staat is om zijn ambt uit te oefenen.

Kinzinger wijst er in zijn oproep op dat het amendement in het verleden al werd gebruikt bij heel andere omstandigheden, zoals bij kleine medische ingrepen. De laatste keer was in 2007, toen bij George W. Bush een colonoscopie moest worden uitgevoerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Israëlische journalist antisemitisch bejegend bij bestorming Capitool