Politie D.C.: niets wees op deze escalatie

Eerste hulp voor een gewonde man, woensdag in het Capitool.
Eerste hulp voor een gewonde man, woensdag in het Capitool. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

De politie in Washington D.C. heeft sinds woensdagavond 68 mensen gearresteerd in verband met de bestorming van het Capitool: zestig mannen en acht vrouwen. Dat heeft korpschef in de hoofdstad Robert Contee donderdag gezegd op een persconferentie. Eén agent ligt nog in het ziekenhuis nadat hij rake klappen kreeg.

Contee weersprak dat de politie van Washington D.C. zich heeft laten overlopen. De bestorming van het regeringscentrum kon woensdag in eerste instantie tamelijk ongestoord gebeuren. Agenten waren in de minderheid ten opzichte van de aanhang van president Donald Trump. Contee: „We hadden op voorhand ook geen informatie die erop wees dat het Capitool zou worden bestormd.” Het aantal arrestanten is volgens Contee vooralsnog relatief laag, omdat agenten hun handen vol hadden aan het überhaupt de-escaleren van de situatie.

Behalve Contee spraken ook burgemeester van Washington Muriel Bowser en legerminister Ryan McCarthy de pers toe. McCarthy: „Onze verwachtingen waren dat de protestmars van woensdag vergelijkbaar zou zijn met recente demonstraties. Een bestorming van het Capitool hadden we niet kunnen verzinnen.” Boswer kondigde een onderzoek aan naar het verloop van de dag en de rol van de politie daarin.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Israëlische journalist antisemitisch bejegend bij bestorming Capitool