Muziekrechten

Ook Neil Young verkoopt halve oeuvre aan liedjesfonds

Neil Young.
Neil Young. Foto Amy Harris//AP

Folk- en rockzanger Neil Young heeft 50 procent van de rechten van zijn oeuvre verkocht aan het Britse Hipgnosis Songs Fund. De deal betekent dat de helft van de inkomsten die Youngs 1.180 nummers genereren – bijvoorbeeld door streaming of bij gebruik in films – voortaan verdeeld wordt over de beleggers in Hipgnosis. Het is niet duidelijk voor hoeveel Young zijn liedjescatalogus heeft verkocht, meldt persbureau Reuters.

Het Hipgnosis Song Fund werd in 2018 opgericht door de Canadees Merck Mercuriadis, die ooit manager was van onder anderen Elton John en Guns N’ Roses. Hipgnosis is een beursgenoteerd fonds waarin beleggers geld inleggen, dat de beheerders vervolgens investeren in muziekrechten. Sinds de start van Hipgnosis haalde het met aandelenemissies bijna 1 miljard euro op.

Eerder deze week sloot het fonds al vergelijkbare deals met Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac en muziekproducer Jimmy Iovine. Het fonds beheert ook het volledige oeuvre van Blondie, en hits als ‘Livin’ On A Prayer’ van Jon Bon Jovi en ‘Single Ladies’ van Beyoncé.

Vorige maand verkocht Youngs generatiegenoot en mede-folkzanger Bob Dylan zijn hele liedjescatalogus aan Universal Music Group voor een bedrag van naar schatting ruim 300 miljoen dollar (circa 243 miljoen euro).

Zeventig albums

De 75-jarige Neil Young, die wereldwijde bekendheid geniet vanwege liedjes als ‘Heart Of Gold’ en ‘Rockin’ In The Free World’, heeft inmiddels meer dan zeventig albums uitgebracht. Meerdere van de albums van de Canadees-Amerikaanse zanger, gitarist en mondharmonicaspeler behaalden een of meerdere keren platina.

Tegen Reuters zei Hipgnosis-grondlegger Merck Mercuriadis woensdag dat hij zijn eerste album van Neil Young kocht toen hij zeven was. Het is „een droom” om Young en zijn team te verwelkomen in de „Hipgnosis-familie”, aldus het Twitteraccount van het liedjesfonds, dat ervoor wil zorgen dat zijn muziek „alle hoeken van de wereld” bereikt.