Lees meer: reportage uit Washington D.C.

NRC-correspondent Bas Blokker was woensdag in Washington D.C., om daar de mars van vele tienduizenden aanhangers van Donald Trump bij te wonen. Ze zouden demonstreren tegen het verlies van Trump in de presidentsverkiezing van november, dat volgens hen alleen door fraude was gebeurd. Uit dit protest ontstond de menigte die het parlementsgebouw bestormde:

Lees ook: ‘Verdomme waar zitten ze’, klinkt het bij Capitool

De chaos rond het Capitool en de uitslag van de Senaatsraces in Georgia legden woensdag de richtingenstrijd binnen de Republikeinen bloot, volgens redacteur Merijn de Waal. Donald Trump kreeg woensdag wel zijn aanhangers op de been, maar binnen de parij is een strijd losgebarsten over de toekomst. Wordt de Grand Old Party weer de oude, min of meer fatsoenlijke conservatieve beweging van weleer, of blijft ze Trumps rechts-populistische machtsvehikel?

Lees de analyse: Trump heeft maling aan partijbelang Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Telling van de kiesmannen wordt snel hervat nu het Capitool leeg is