Recensie

Recensie Uit eten

Gratis ‘teringzooi’ van Deelder bij de hap van Ari

Uit eten Rotterdam Wim de Jong recenseert elke twee weken een restaurant in Rotterdam.

Foto Wim de Jong

Moeder en zoon Koedam deden het in hun keuken deze week even rustig aan. Zo kort na de feestdagen zou de hechte klantenkring van Café Ari wel een poosje met een afgeslankte menukaart toekunnen, zo was de gedachte.

Als we zondagavond telefonisch bij ze om eten aankloppen, moeten we ons daarom tevredenstellen met keuze uit kip met koolsla, saté met koolsla, tongetjes met koolsla en spareribs met koolsla.

Helemaal niet erg, want net als die vaste aanhang van de Koedam-dynastie is het ons niet zozeer om zo’n warme hap of die (prima) huisgemaakte koolsla te doen. We zijn natuurlijk veel nieuwsgieriger naar de ‘teringzooi’ die je bij het afhalen of bezorgen van hun maaltijden als speciaal relatiegeschenk van ze mee krijgt.

Café Ari was het stamcafé, om niet te zeggen de tweede huiskamer van wijlen Jules Deelder. Eenmaal uit bed verscheen de illustere dichter alias nachtburgemeester laat in de middag steevast aan de leestafel van de Rotterdamse kroeg om er onder het genot van een eerste gin-tonic of een bloody mary de kranten tot zich te nemen.

De vriendschap die hij er over een periode van decennia met de al bij leven legendarische Rotterdamse kastelein Ger Koedam opbouwde, reikt tot over Deelders dood heen. Een deel van diens literaire nalatenschap – kortweg de ‘teringzooi’ – wordt nu via Café Ari verder onder zijn fans verspreid. Wie in 2021 maar regelmatig genoeg van de thuisservice van de Koedams gebruikmaakt, ontvangt bij elke bestelling een gedicht uit Deelders ‘culinaire’ bundel Rotterdamse kost.

De actie omvat afzonderlijk tien van die verzen die, in weerwil van Jules Deelders toch tamelijk rauwe imago, zijn geprint op het allerzoetste dagboekpapier. Met een volle spaarkaart maken de gelukkigen vervolgens aanspraak op een boekje met de nooit eerder verschenen vertaling van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, die Deelder ooit in opdracht van het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein schreef.

En daarmee is Deelders teringzooi dan nog steeds niet op. Ger Koedam junior, de opvolger van zijn ouwe heer in Café Ari, heeft plannen om nog meer Deelder-parafernalia met het Rotterdamse publiek te gaan delen.

Er wordt toegewerkt naar de lancering van een Deelder-goodiebag en een Deelder-eetbord met poëzie daarop beschreven. Een vin de table d’Ari (Sangiovese), met op het etiket een door tandarts/kunstenaar Hans Kleinjan geschilderd portret van Deelder, is er ondertussen al. Ook die kun je via de thuisservice laten doorkomen.

Ger Koedam loopt met zijn merchandise vooruit op een post-covidtijdperk waarin mensen nog altijd beducht zijn om zich in horecagelegenheden te vertonen, vertelt hij bij aflevering van onze kip-, tong-, sparerib- en koolsla-order. Hij verwacht ook op de langere termijn meer omzet uit zijn take away-activiteiten te behalen dan uit de toeloop in Café Ari.

Om ook die periode financieel te kunnen overleven is hij daarom op zoek naar een ruimte voor een tweede keuken in de directe omgeving van zijn kroeg. Deelder zelf zal er vanuit de hemel (de afdeling jazz) ongetwijfeld even voor achter zijn achter zijn oren krabben.

Een Café Ari met meer eters dan drinkers? Nou ja:

Kanen knagen/hooien grazen/schaften makken/pruimen prakken/bunkeren bikken/happen slikken/ haggelen snaaien/ lossen en laaien/Rotterdammers doen het gaarne/Zolang het maar géén tafelen wordt

Uit Rotterdamse kost, en het gedichtje dat ik thuis bij mijn koolsla aantrof.

Wim de Jong is culinair recensent.