Eerste inentingsronde acute zorg volgende week afgerond

Een verpleegkundige krijgt een vaccinatie in het HMC.
Een verpleegkundige krijgt een vaccinatie in het HMC. Foto Koen van Weel/ANP

Maandag komen de laatste doses binnen van het Covid-vaccin van Pfizer en BioNTech die bestemd zijn om de 30.000 medewerkers in de acute zorg te vaccineren die direct in contact komen met patiënten. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Niet alle medewerkers in de acute zorg worden nu gevaccineerd vanwege het tekort aan vaccins. De eerste groep bestaat uit medewerkers die directe patiëntenzorg verlenen op de intensive care, de spoedeisende hulp, de Covid-afdeling, de ambulance en de Covid-helikopter.

De vaccins komen maandag ontdooid binnen bij de tien ziekenhuizen waar vandaan de doses verder over het land worden verdeeld. De vaccins blijven vijf dagen houdbaar. Naar verwachting is dus volgende week de eerste inentingsronde afgerond.

Nederland is als laatste EU-land woensdag begonnen met de vaccinatiecampagne. In de ziekenhuizen zijn toen zo’n 6.000 zorgmedewerkers ingeënt. Het vaccin van Pfizer en BioNTech, dat nu wordt gebruikt, bestaat uit twee prikken. De zorgmedewerkers hebben volgens een woordvoerder meteen een afspraak gemaakt voor de tweede inentingsronde over drie weken. Een week later zullen zij beschermd zijn tegen Covid-19.

Lees ook: ‘Schiet een beetje op! We moeten weer aan het werk’

Correctie (7 januari 2021): in een eerdere versie van dit bericht stond dat de eerste inentingsronde maandag zou worden afgerond. Dat bleek niet correct. De laatste doses vaccins worden dan geleverd. Dit is inmiddels aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Reguliere zorg opnieuw afgeschaald in de ziekenhuizen