Congres bevestigt de uitslag van presidentsverkiezingen

Vicepresident Mike Pence nam in zijn rol als voorzitter van de Senaat de uitslagen door in een vergadering van het Congres. Hij deed dat samen met Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis.
Vicepresident Mike Pence nam in zijn rol als voorzitter van de Senaat de uitslagen door in een vergadering van het Congres. Hij deed dat samen met Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis. Foto Win McNamee/AFP

Het Congres heeft de stemmen van alle kiesmannen geteld en de uitslag van de presidentsverkiezingen goedgekeurd. Alle bezwaren tegen de uitslagen zijn verworpen. De verkiezing van Joe Biden als president en Kamala Harris als vicepresident is daarmee door de volksvertegenwoordiging bevestigd.

De uitslagen die het Congres heeft gecontroleerd, zijn die van de stemming onder de 538 kiesmannen die werden verdeeld bij de presidentsverkiezingen van 3 november. Zowel Biden als Harris kreeg uiteindelijk de steun van 306 kiesmannen, Trump en Pence 232. Pogingen van Trump en zijn aanhangers om daar iets aan te veranderen, zijn mislukt.

De klok loopt in Washington DC tegen 04.00 uur ‘s nachts. Normaal gesproken is de bevestiging van de uitslag een formaliteit, maar door de bestorming van het Congres, liep het proces nu vertraging op. Een zeer bewogen politieke dag op het Capitool komt met deze bevestiging ten einde.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Congres wijst Biden officieel aan als winnaar presidentsverkiezingen