Voor vandaag reden bewaakte koelbusjes niet alleen naar Veghel

Het busje met vaccins komt onder politiebeveiliging aan bij het Rotterdamse Erasmus MC.
Het busje met vaccins komt onder politiebeveiliging aan bij het Rotterdamse Erasmus MC. Foto Sem van der Wal/ANP

Het coronavaccin wordt in koelbusjes met politiebewaking door het land gereden. Voor vandaag moesten die niet alleen naar Veghel, waar de GGD’s hun programma zijn begonnen, maar ook naar de ziekenhuizen elders in het land. Daar wordt het personeel ingeënt dat werkt op de intensive care, corona-afdeling of spoedeisende hulp. Ook medewerkers die op de ambulance rijden of in de Covid-helikopter zitten kunnen gevaccineerd worden.

De vaccins voor ziekenhuismedewerkers gaan naar tien traumacentra die ze vervolgens distribueren in de regio. Zo kwam vanochtend bij het Nijmeegse Radboudumc onder applaus het eerste doosje aan. Vandaag krijgen de eerste medewerkers van dat ziekenhuis hun inenting, evenals personeel uit Arnhem en Doetinchem. Andere Gelderse ziekenhuizen volgen later.

In Rotterdam werd de eerste doos met vaccins uit de koelbus gehaald door Ernst Kuipers, die als bestuursvoorzitter het pakket doorgaf aan de apotheker van het Erasmus MC. Daar gaat later de eerste spuit in de arm van Diederik Gommers. Hij groeide als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care uit als een van de bekendste gezichten in de strijd tegen het coronavirus, hij is in het Rotterdamse academisch ziekenhuis ook het hoofd van de intensive care.

Sanna Elkadiri kreeg als eerste in Nederland haar inenting via het programma van de GGD voor verpleeghuismedewerkers. Vandaag wordt alleen in de regio Hart voor Brabant ingeënt. Vrijdag volgen Rotterdam en Utrecht, maandag Amsterdam, Drenthe en Haaglanden en volgende week vrijdag de rest van de Nederlandse GGD’s. Anders dan de ziekenhuizen, die de inentingen in eigen huis doen, maken de GGD’s gebruik van grote priklocaties. Het GGD-programma is ongeveer negen keer zo groot als het inentingsprogramma voor ziekenhuismedewerkers. In Nederland wordt momenteel alleen nog het vaccin van BioNTech en Pfizer gebruikt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste vaccinatie van Nederland gezet in Noord-Brabantse Veghel