UFO-vormig Evoluon in Eindhoven wil ‘Ruimteschip Aarde’ worden

Failliet Eindhovens congresgebouw moet nieuw museum over de toekomst gaan huizen.

Het markante, UFO-vormige gebouw Evoluon in Eindhoven moet een nieuw museum worden over de toekomst van mens en planeet. Dat maakt het bestuur deze woensdag bekend.

„Het Evoluon is een ruimteschip, de aarde is het moederschip”, zegt kunstenaar Koert van Mensvoort in een interview met NRC. Hij ontwikkelde het toekomstplan. „Ik zie het als een ruimteschip dat is aangedokt om ons te leren een betere bemanning te zijn van ruimteschip aarde.” Het moet een optimistisch museum worden dat de samenhang tussen mens en natuur moet tonen, volgens hem. „Zonder wijzend vingertje.” Het werkt samen met NEMO.

Afgelopen zomer ging het exploitatiebedrijf van het Evoluon failliet. Het was sinds 1989 een locatie voor congressen en evenementen, na een historie als onder meer Philips-museum. In 2018 kocht vastgoedbedrijf Hurks, Foolen & Reijs het voor slechts 4,2 miljoen euro. De exploitatie, die eerder gescheiden was van het eigendom van het pand, ging door het faillissement vervroegd over naar de nieuwe eigenaar.

Er zijn de laatste jaren uiteenlopende voorstellen gedaan voor een nieuwe bestemming, ook om er een enorme discotheek van te maken.

Het museum moet de komende vier jaar vorm krijgen, en de eerste tentoonstellingen zullen in de komende anderhalf jaar plaatsvinden - als de coronaregels dat toestaan. Het Evoluon heeft ongeveer 5 miljoen euro aan subsidies gekregen, daar moet veel bij voor de realisatie.

Interview Van Mensvoort, p. C10