Grootste stijging cao-lonen in twaalf jaar ondanks coronacrisis

Vakbondsleden voerden in juni 2019 actie voor een betere cao in de metaalsector.
Vakbondsleden voerden in juni 2019 actie voor een betere cao in de metaalsector. Foto Robin Utrecht/ANP

Werknemers met een collectieve arbeidsovereenkomst hebben hun loon in 2020 ondanks de coronacrisis het hardst zien stijgen in twaalf jaar tijd, meldt het CBS. Bijna driekwart van de cao’s was al afgesloten voordat de eerste lockdown in maart van kracht werd.

De cao-lonen stegen afgelopen jaar met drie procent. In de industrie gingen de lonen met 3,8 procent het hardst omhoog, in de landbouw, bosbouw en visserij het minst. Ook in de ernstig door de coronacrisis in de problemen gekomen horeca was de loonstijging met 3,6 procent vrij fors.

De koopkracht van mensen met een cao steeg ook, want de inflatie was met 1,3 procent over de eerste elf maanden beduidend lager dan de gemiddelde loonstijging.

Dit jaar zal het volgens werkgeversorganisatie AWVN een mager loonjaar worden. De cao-lonen zullen maar mondjesmaat stijgen en onder het niveau van de inflatie blijven. Vakbonden hebben hun eisen vanwege de crisis al naar beneden bijgesteld.

Lees ook: Het belooft een mager loonjaar te worden Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Grootste stijging cao-lonen in twaalf jaar ondanks coronacrisis