De Jonge: eerste levering Moderna-vaccin waarschijnlijk volgende week

NVIC-voorzitter Diederik Gommers dient in Rotterdam een IC-verpleegkundige het Pfizer-vaccin toe, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge.
NVIC-voorzitter Diederik Gommers dient in Rotterdam een IC-verpleegkundige het Pfizer-vaccin toe, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge. Foto Sem van der Wal/ANP

De eerste levering van het Moderna-vaccin komt waarschijnlijk volgende week binnen. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge woensdag bekendgemaakt. Wel zal die eerste levering „in omvang beperkt zijn”, aldus de CDA-minister.

Eerder op woensdag keurde de Europese medicijnautoriteit EMA het Moderna-vaccin goed, in navolging van onder andere de Verenigde Staten. Nederland heeft volgens De Jonge ruim 6 miljoen doses van de inenting besteld. Naar verwachting worden 400.000 doses in de eerste drie maanden van dit jaar geleverd. De goedkeuring en levering van het Moderna-vaccin betekenen dat in Nederland vanaf volgende week twee prikken ingezet kunnen worden.

Vandaag is op meerdere plekken het inenten met het eerste vaccin - dat van Pfizer en BioNTech - begonnen. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers zette in het Rotterdamse Erasmus MC zelf de eerste prik. Lokale media melden dat in het Radboudumc in Nijmegen en het UMCG in Groningen ook de eerste doses zijn toegediend.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Nog meer mooi vaccin-nieuws vandaag: @EMA_News heeft zojuist het @moderna_tx-vaccin goedgekeurd, waarvan NL ruim 6 miljoen doses heeft besteld. De @Gezondheidsraad komt snel met een advies voor welke groepen dit vaccin het meest geschikt is. 👉https://t.co/RQmroHgbnB https://t.co/vZqxyBByaE
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM meldt 7.142 nieuwe positieve testuitslagen