Oppositie Hongkong opgepakt

Nationale Veiligheidswet Tientallen voorstanders van democratie in Hongkong zijn opgepakt wegens ondermijnende activiteiten. Ze riskeren levenslang.

De Amerikaanse jurist John Clancey tijdens zijn arrestatie.
De Amerikaanse jurist John Clancey tijdens zijn arrestatie. Foto EPA/JEROME FAVRE

Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de verkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia, is in Hongkong vrijwel de gehele democratische oppositie in één klap weggevaagd. Zeker 53 oppositieleden zijn opgepakt op verdenking van ondermijnende activiteiten. Daar staat maximaal levenslang op onder de nieuwe Nationale Veiligheidswet van de voormalige Britse kroonkolonie. Bij de actie waren circa duizend agenten van de veiligheidsdienst betrokken.

De concrete ‘misdaad’ van de arrestanten is het organiseren van een online peiling, in juli 2019. Die ging over de vraag wie pro-democratische kiezers wilden als kandidaat bij de komende parlementsverkiezingen. Aan de peiling namen volgens de organisatoren circa 610.000 mensen deel.

De Chinese regering steunt de arrestatiegolf. Een woordvoerder zei woensdag dat China „de Hongkongse autoriteiten steunt in het vervullen van hun plichten”.

Onder de arrestanten bevindt zich de Amerikaanse jurist John Clancey, penningmeester van het comité dat de peiling organiseerde. Hij werkt voor een Hongkongs kantoor dat honderden gearresteerde betogers bijstaat. Zijn arrestatie kan tot spanningen leiden met de komende Amerikaanse regering van Joe Biden. „De brede arrestaties zijn een aanslag op hen die dapper vechten voor universele rechten”, reageerde Anthony Blinken, beoogd minister van Buitenlandse Zaken.

Ook de regering in Taiwan reageerde geschokt: „De stad is veranderd van de ‘Parel van het Oosten’ in het ‘Vagevuur van het Oosten’”, aldus een overheidswoordvoerder.

De parlementsverkiezingen, oorspronkelijk gepland voor september 2020, werden later uitgesteld. Formeel gebeurde dat wegens risico op besmetting met het coronavirus, in feite was het om te voorkomen dat de pro-democraten hun doorslaande succes bij de districtsverkiezingen van november 2019 zouden herhalen.