Ziekenhuizen in conflict met ministerie over kosten extra IC-capaciteit

Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een van de zeven ziekenhuizen die zegt dat de kosten voor een deel van de IC-bedden niet gedekt zijn. Het ziekenhuis procedeert over 3,5 miljoen euro voor vier bedden.
Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een van de zeven ziekenhuizen die zegt dat de kosten voor een deel van de IC-bedden niet gedekt zijn. Het ziekenhuis procedeert over 3,5 miljoen euro voor vier bedden. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Zeker zeven ziekenhuizen uit het oosten van Nederland willen dat de rechter zich buigt over de vergoedingen die verstrekt worden voor de opgeschaalde IC-capaciteit. Er werden op aandringen van het kabinet extra bedden geregeld voor coronapatiënten, maar beloften over de kosten zouden niet worden nagekomen. De advocaat van de ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigen dinsdag berichtgeving in de Gelderlander over de juridische strijd.

De bedden waarover discussie is ontstaan, zijn de bedden die bovenop de normale IC-capaciteit komen. In overleg met de regionale en landelijke regio’s voor acute zorg is in het voorjaar en de zomer bekeken hoeveel bedden ieder ziekenhuis zou leveren. Bedden die horen tot de structurele capaciteit (1.100) worden betaald door de verzekeraars. De 550 extra bedden plus personeel worden vergoed uit een subsidiepot met 500 miljoen euro van VWS. Bij een deel van de IC-bedden is nu discussie ontstaan in welke categorie ze precies vallen. Volgens het ministerie zullen de kosten hoe dan ook vergoed worden, is het niet door het ministerie dan wel door de verzekeraars. De ziekenhuizen vrezen dat de kosten niet gedekt zullen worden, en stappen daarom naar de rechter.

Ziekenhuisbestuurder Arjen Hakbijl uit in de Gelderlander zijn frustratie over de gang van zaken. „Ons is gevraagd ons maximaal in te spannen het aantal bedden uit te breiden en alle bedden te beleggen. En we vragen verpleegkundigen om soms wel twaalf uur per dag te werken. Dan is het wrang dat we de vergoeding niet krijgen waar we recht op hebben.” De extra IC-bedden zijn volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, ondanks de discussie over het geld gewoon in gebruik.

Annechien Beijering-Beck, de advocaat van de ziekenhuizen, zegt dat er een kort geding is aangevraagd bij de rechtbank in Arnhem. Een zittingsdatum is er nog niet, maar de hoop is dat de zaak later deze maand behandeld zal worden. Beijering-Beck procedeert namens het Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem), CWZ (Nijmegen), Isala (Zwolle), Deventer Ziekenhuis, Rijnstate (Arnhem), Rivierenland (Tiel) en Gelderse Vallei (Ede), die samen 15 tot 20 miljoen euro vergoed willen zien. Bij Gelderse Vallei gaat het om vier extra IC-bedden die samen 3,5 miljoen euro aan menskracht en spullen kostten, laat het ziekenhuis weten. Volgens de advocaat overwegen ook ziekenhuizen in andere regio’s een gang naar de rechter.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuizen in conflict met ministerie over kosten extra IC-capaciteit