WikiLeaks

Britse rechter blokkeert uitlevering Julian Assange aan de VS

Assange in 2017 in Londen.
Assange in 2017 in Londen. Foto AP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat besloot een Britse rechter maandag. Het risico dat Assange zich van het leven berooft is volgens de rechter te groot.

„Ik vind de mentale toestand van meneer Assange zodanig dat het onverantwoord zou zijn om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten”, aldus de rechter. De Amerikaanse autoriteiten hebben volgens haar onvoldoende aangetoond te kunnen voorkomen dat de WikiLeaks-oprichter „een manier zal vinden om zelfmoord te plegen”. De rechter zei in haar uitspraak er niet aan te twijfelen dat Assange in de VS een eerlijk proces zou krijgen.

Buiten de rechtszaal hadden zich aanhangers van Assange verzameld die de uitspraak uitbundig vierden.

Assange, die in 2006 WikiLeaks oprichtte, wordt in de VS verdacht van spionage, het hacken van geheime documenten en vijftien andere delicten. Hij kan daar 175 jaar celstraf krijgen. De VS gaan tegen de uitspraak in beroep, een proces dat nog maanden kan duren.

Assange zit sinds 2019 in een Britse cel. Voor 2019 zat hij zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om vervolging te ontlopen. Naast de aanklachten in de VS liep in Zweden een onderzoek naar Assange vanwege een vermeende verkrachting. Nadat Zweden besloot hem niet te vervolgen, deden de VS een uitleveringsverzoek.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwden dat Assange in de VS geen eerlijk proces zou krijgen en verzochten president Trump hem gratie te verlenen. Advocaten en familie van Assange hebben gezegd dat de Australiër met mentale en fysieke gezondheidsproblemen kampt.

In 2010 werd WikiLeaks wereldnieuws toen het platform geheime documenten over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan publiceerde die waren gelekt door de militair Chelsea Manning. Onder andere de video ‘Collateral Murder’, waarin een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad te zien is, veroorzaakte veel ophef. Bij deze aanval in 2007 kwamen Iraakse burgers en journalisten van persbureau Reuters om het leven.