Welkom in dit blog

Volg hier de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag:

  • Nederland begint twee dagen eerder dan gepland met het vaccineren tegen Covid-19. Komende woensdag begint de GGD in het Brabantse Veghel met het inenten van zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Ook krijgen die dag de eerste ziekenhuismedewerkers die zich bezighouden met de directe zorg voor coronapatiënten, zoals artsen en verplegers op de intensive care en de Covid-19-afdeling, een prik.
  • En er is meer bekend geworden over de vaccinatiestrategie. Zo moeten in het derde kwartaal van dit jaar genoeg vaccinaties beschikbaar zijn voor alle Nederlanders en worden kinderen en tieners voorlopig niet ingeënt tegen Covid-19. In het Caribische deel van Nederland worden half februari de eerste prikken gezet.
  • Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft erkend dat het kabinet niet goed heeft gereageerd op veranderingen rondom de ontwikkeling van de coronavaccins. Het kabinet was volgens de minister „onvoldoende wendbaar”.
  • Het kabinet wil een einde aan de triage op basis van leeftijd. Artsen hanteren momenteel een protocol waarbij in het geval van uitzonderlijke schaarste van IC-bedden op leeftijd gekozen wordt wie als eerste opgenomen wordt, wanneer de overlevingskans van beide patiënten hetzelfde is. Volgens minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) is er sprake van „leeftijdsdiscriminatie”.
  • Maandagmiddag lagen er 2.845 Nederlandse coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 715 op de intensive care. Dat is een toename ten opzichte van zondag. Het RIVM heeft ondertussen minder positieve coronatests binnen gekregen dan afgelopen dagen: 6.671.
  • Het leek er even op dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) groen licht zou geven voor het coronavaccin van Moderna, maar het kwam toch niet zover. Naar verwachting oordeelt het medicijnagentschap op zijn vroegst woensdag over het vaccin.
  • Het hele Verenigd Koninkrijk is in lockdown vanwege de nieuwe variant van het coronavirus dat daar om zich heen grijpt. Premier Boris Johnson zei dat de komende weken de „zwaarste tot nu toe” zullen worden, maar benadrukte dat er een verschil is met de lockdown van vorig voorjaar: de vaccins.

Lees hier het hele blog terug: Ook Engeland in strikte lockdown, Johnson spreekt van ‘laatste fase van strijd’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Koopmans en Gommers krijgen Machiavelliprijs voor mediaoptredens