Opinie

Verstandig dat minister De Jonge zijn plan heeft aangepast

Coronavaccin

Commentaar

Het komt niet vaak voor dat mensen in de rij staan voor een vaccinatie. Maar voor de eerste coronavaccins staan ze dat nu wel. Na lang aandringen kregen de ziekenhuizen zaterdag het fiat om een deel van hun personeel met voorrang te vaccineren. Vóór de tachtigplussers in verpleeghuizen en al helemaal vóór de miljoenen 65-plussers. 30.000 verpleegkundigen en (para-)medici krijgen vanaf woensdag de eerste prik van het Pfizer/BioNTech coronavaccin.

Dat duizenden zorgprofessionals nu staan te trappelen om ingeënt te worden, heeft met hun ervaringen in de praktijk te maken. De ziekenhuizen stromen allengs voller – maandag lagen er 135 Covid-patiënten meer dan een dag eerder. 2.836 corona-patiënten, van wie 706 op de intensive cares. Ook verpleegkundigen die voor hen, en alle andere patiënten, moeten zorgen, lijden zelf aan Covid-19. Het ziekteverzuim is nu gemiddeld 11 procent. Als de één ziek thuiszit, moet de ander harder werken. Want de vervangers, met benodigde diploma’s en ervaring, zijn op.

Voordeel voor de ziekenhuizen is weer dat verpleegkundigen elkaar kunnen vaccineren en dus nergens heen hoeven. Bovendien kunnen de vaccins in het ziekenhuis op een heel lage temperatuur worden opgeslagen.

Vanzelfsprekend dus dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zijn vaccinatieplannen weer een beetje aanpaste. Verstandig dat hij naar de mensen in de praktijk luisterde. De zorg-infrastructuur moet overeind blijven. Eerst de kwetsbaarste mensen beschermen voor het virus, zoals de Gezondheidsraad adviseerde, is een goed streven, maar zonder verpleegkundigen en artsen is er niemand om voor de nog niet-gevaccineerde ouderen, chronisch zieken, hart- en kankerpatiënten te zorgen.

Er zijn, tot nu toe, 500.000 Pfizer-vaccins in het Brabantse Oss aangekomen, goed voor 250.000 Nederlanders. Elke kandidaat moet met dat vaccin twee keer worden ingeënt. Maar dan zijn ze ook goed beschermd – 95 procent. Toch is dat aantal veel te laag, en zelfs als het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) maandagavond het tweede vaccin, van Moderna, goedkeurt, zijn de vaccins voorlopig schaars.

Vandaar dat ook de huisartsen zondag hebben geëist dat zíj met voorrang worden gevaccineerd. Ze lopen minder risico dan mensen in de spoedzorg (die dagelijks coronapatiënten verzorgen) maar zien toch ook wel wekelijks een of meer Covid-patiënten. In de ene praktijk meer dan de andere. Ook hun fijnmazige infrastructuur van duizenden huisartsen verspreid over het hele land móet overeind blijven.

Dat de ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorg en verpleeghuizen het de komende maanden nog zwaarder krijgen, lijkt vast te staan. Ook nu bijna iedereen zich aan de beperkende maatregelen houdt, verspreidt het virus zich gestaag. Het tempo waarin de nieuwe Engelse virus-variant zich verplaatst, is helemaal schrikbarend. Die nieuwe variant schijnt niet ernstiger te zijn, maar verspreidt zich zo veel sneller dat veel meer mensen tegelijk ziek worden. Feit blijft dat 10 procent van de met Corona besmette mensen heel ziek wordt en één procent eraan overlijdt.

De redding, in de vorm van vaccins, is nabij. Maar het zou weleens een tijdrovende redding kunnen worden, met een telkens weer oplaaiende strijd over wie zich mag of moet vaccineren.