‘Hiddema ziet tóch af van plek kandidatenlijst Tweede Kamer’

Forum voor Democratie Volgens Hiddema ageert de FvD-leider Thierry Baudet in zijn campagne te veel tegen het coronabeleid van het kabinet.
Theo Hiddema ziet af van zijn plek als lijstduwer op de lijst van Forum.
Theo Hiddema ziet af van zijn plek als lijstduwer op de lijst van Forum. Foto Bart Maat/ANP

Prominent partijlid Theo Hiddema wil toch geen lijstduwer zijn op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. In de campagne ageert voorman Thierry Baudet te veel tegen het coronabeleid van het kabinet, aldus Hiddema in een op sociale media circulerende brief, waar de NOS dinsdag over schrijft.

Een opvallende stap die volgt op de eind november ingezette exodus binnen FvD. Hiddema stapte diezelfde maand per direct op als Tweede Kamerlid na de onrust die binnen de partij was ontstaan. Eind december liet hij aan de Volkskrant weten alsnog een plek te ambiëren op de kieslijst - onderaan op plek 50. Een terugkeer in de Kamer sloot hij destijds ook niet uit. Dat hele plan lijkt nu weer in de prullenbak te verdwijnen.

De campagne van Baudet is politiek irrelevant „vanuit een welhaast religieuze gedrevenheid tegen het coronabeleid”, zo schrijft Hiddema. „Wij zijn geen FvD’ers geworden vanwege onze kennis van een pandemie.” Voormalig VVD-Kamerlid van Haga zou bovendien een populistische koers varen door te beweren dat „Rutte met betrekking tot het virus het land in een dwangstaat wil veranderen”. Ook over de andere lijstkandidaten is hij weinig positief. „Met wie van hen dan ook voorzie ik voor mij geen lol in de Tweede Kamer.” Het is niet bekend of Baudet de brief persoonlijk heeft ontvangen. Hiddema is sinds zijn vertrek uit de Kamer weer werkzaam als advocaat.

Lees ook Baudet is opnieuw leider, maar van welke partij?

Correctie (5 januari 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Hiddema de uitspraken tegen de NOS had gezegd. Dat is hierboven aangepast.