Duitse lockdown verlengd tot 31 januari, aanscherping maatregelen

Foto Hannibal Hanschke/Reuters

In Duitsland is de huidige lockdown zoals verwacht verlengd tot 31 januari en zijn nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Inwoners van gebieden waar de besmettingscijfers hoog zijn, mogen vanaf woensdag niet verder dan 15 kilometer van hun woonplaats reizen. Ook mogen huishoudens thuis nog maar één persoon op bezoek ontvangen, zo heeft de Duitse regering dinsdag bekendgemaakt. Scholen in Duitsland blijven in ieder geval nog tot eind januari dicht.

De maatregel die de bewegingsruimte voor mensen in gebieden met hoge besmettingscijfers beperkt, geldt voor deelstaten waar over de laatste zeven dagen meer dan tweehonderd nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn gemeld. Ook moeten mensen die uit risicogebieden naar Duitsland komen vijf dagen in quarantaine, ook al kunnen zij een negatieve test overleggen.

In eerste instantie zou de huidige lockdown tot 10 januari van kracht zijn, maar omdat de besmettingscijfers in Duitsland niet snel genoeg dalen, heeft Merkel dinsdag overleg gehad met de zestien deelstaten over een verlenging. In de lockdown, die sinds 16 december geldt, zijn veel winkels, scholen en horecagelegenheden gesloten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: overtuigende effecten lockdown nog niet zichtbaar