Schots parlementslid opgepakt wegens lange treinreis met coronabesmetting

De Schotse politie heeft een lid van het Britse parlement opgepakt voor het overtreden van de coronamaatregelen, melden internationale persbureaus maandag. Lagerhuislid Margaret Ferrier van de Scottish National Party zou eind september een treinreis van ruim 640 kilometer hebben gemaakt van Londen naar Schotland, nadat ze te horen had gekregen dat ze positief was getest op het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk is zelfisolatie verplicht bij besmetting met het virus.

Margaret Ferrier in het Britse Lagerhuis. Foto AFP

De 60-jarige Ferrier is gearresteerd en „aangeklaagd in verband met vermeend verwijtbaar en roekeloos gedrag”, zo meldde de Schotse politie aan persbureau Reuters. Welke straf het parlementslid boven het hoofd hangt, is niet meteen duidelijk.

De misstap kwam daags na de treinrit aan het licht, waarna de Scottish National Party Ferrier schorste. Ze bleef toen wel aan als parlementariër. „Ik betreur mijn daden ten zeerste”, aldus Ferrier destijds. „Ik neem de volledige verantwoordelijkheid en ik zou iedereen willen aansporen om niet dezelfde fouten te maken als ik en er alles aan te doen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.” De politie opende een onderzoek en heeft haar nu op basis daarvan gearresteerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ook Engeland in strikte lockdown, Johnson spreekt van ‘laatste fase van strijd’