Oud-ministers van Defensie waarschuwen Trump: houd het leger erbuiten

Alle nog levende Amerikaanse oud-ministers van Defensie hebben in een opiniestuk in The Washington Post gewaarschuwd dat het Amerikaanse leger geen rol speelt „bij het bepalen van de uitkomst van een Amerikaanse verkiezing”. Onder de schrijvers zijn Mark Esper en James Mattis, die beiden minister van Defensie onder president Trump waren. Ook Dick Cheney, Leon Panetta en Donald Rumsfeld hebben de brief ondertekend.

De oud-ministers, die het stuk beginnen door te benadrukken dat ze trouw hebben gezworen aan de grondwet en niet aan een persoon of partij, schrijven dat de tijd om resultaten in twijfel te trekken voorbij is. „Pogingen om de Amerikaanse strijdkrachten te betrekken bij het oplossen van verkiezingsgeschillen zouden ons op gevaarlijk, onwettig en ongrondwettelijk grondgebied brengen”, schrijven de ministers.

Verder benadrukken de oud-ministers in het stuk het belang van een vlekkeloze transitie tussen de twee regeringen. Tot nu toe is die overdracht allesbehalve voorbeeldig verlopen: president Trump en zijn directe omgeving beweren nog steeds dat er sprake is geweest van fraude bij de presidentsverkiezingen in november, waardoor bijvoorbeeld bepaalde budgetten voor aankomend president Biden pas veel later werden vrijgegeven.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nancy Pelosi herkozen als voorzitter Huis van Afgevaardigden