Nog een laatste wanhoopspoging

Amerikaanse presidentsverkiezingen Dit weekeinde probeerde president Trump opnieuw de verkiezingsuitslag naar zijn hand te zetten. Het telefoongesprek lekte uit.

President Trump stapt op Oudjaarsdag op het vliegveld Palm Beach in Florida in de Airforce One. „Jij weet wat ze hebben gedaan en je houdt die informatie achter”, zegt Trump in het uitgelekte telefoongsprek.
President Trump stapt op Oudjaarsdag op het vliegveld Palm Beach in Florida in de Airforce One. „Jij weet wat ze hebben gedaan en je houdt die informatie achter”, zegt Trump in het uitgelekte telefoongsprek. Foto Tom Brenner/Reuters

Of de toezichthouder op de verkiezingen in Georgia de uitslag wilde aanpassen. „Ik zoek nog 11.780 stemmen”, zei de Amerikaanse president Trump zaterdag in een telefoongesprek tegen Secretary of State Brad Raffensperger. Volgens de uitslagen, inclusief twee complete hertellingen, won Democraat Joe Biden de staat Georgia met 11.779 stemmen verschil.

The Washington Post onthulde zondag de opname van dat één uur durende telefoongesprek, waarin Trump niet alleen Raffensperger aan de telefoon had, maar ook diens plaatsvervanger en een jurist van het departement. In het Witte Huis luisterden onder meer stafchef Mark Meadows mee en drie juristen.

In het telefoongesprek is te horen hoe de president – die sinds hij de verkiezingen op 3 november verloor, is blijven volhouden dat hij eigenlijk heeft gewonnen – vrijwel voortdurend aan het woord is en reeksen cijfers aaneenrijgt om zijn bewering van massale fraude kracht bij te zetten en aan te tonen dat híj de staat heeft gewonnen: „Er waren 4.502 kiezers die hebben gestemd, maar niet op de kiesregisters voorkwamen” en „ze hebben zo’n 140 kilo stembiljetten door de shredder gehaald”. En zo gaat het maar door. „Jongens, we hebben maar 11.000 stemmen nodig. Help me even.”

‘Uw gegevens zijn fout’

Raffensperger antwoordt: „Wel meneer de president, de gegevens die u heeft, zijn fout.” Als hij en de jurist zeggen dat een geval van mogelijke fraude dat de president noemt is onderzocht door de recherche van de staat en door de FBI, zegt Trump:. „Dan zijn die incompetent. Oneerlijk of incompetent.” De president baseert zijn oordeel volgens Raffensperger ten onrechte op een door zijn eigen advocaat verknipte video-opname. „Ik stuur u de link naar de hele opname”, biedt Raffensperger aan. „Die link maakt me niks uit, die heb ik helemaal niet nodig, Brad.”

Trump blijft volhouden dat er moet zijn gefraudeerd. Met de stemmachines misschien? Met de papierversnipperaar? „Het stinkt”, zegt Trump. „Meneer de president, het probleem met sociale media is dat mensen kunnen beweren wat ze willen”, zegt Raffensperger. „O, maar dit zijn niet de sociale media, dit zijn de Trump media.”

De verkiezingen in Georgia zijn gecompromitteerd, houdt Trump vol. „En jij weet wat ze hebben gedaan en je houdt die informatie achter”, zegt hij tegen Raffensperger. „Dat is strafbaar, dat is een misdrijf. Dit is echt een risico voor jou en je advocaat.”

Het telefoongesprek lijkt een paar zaken aan te tonen die tot dusver niet helemaal duidelijk waren. Eén: president Trump wil daadwerkelijk een tweede termijn als president. Zijn smeekbeden („Je bent toch een Republikein”) en zijn intimidatiepogingen („dit is gevaarlijk voor jou”) lijkt moeilijk anders uit te leggen.

Daarnaast blijkt dat hij advocaten in de arm heeft genomen die bereid zijn de grenzen van de wet te overschrijden om de verkiezingsuitslag in zijn voordeel om te buigen. Als de jurist van Georgia uitlegt dat hij bepaalde gegevens van kiezers wettelijk niet aan de president en diens advocaten mag openbaren, vraagt Trumps advocaat of Raffensperger als Secretary of State dan niet enkele raadslieden van Trump tijdelijk mag inhuren om zo alsnog naar privacy-gevoelige gegevens te kijken, „zonder dat jullie een overtreding begaan”. Dan zegt Trump ogenblikkelijk: „Oké, maar ik wil de namen van die lui niet kennen. Dat moeten jullie maar vertrouwelijk doen. Dan teken je een vertrouwelijkheidsovereenkomst.”

Ten derde: een opname van dít gesprek is nu uitgelekt, maar er zijn meer van dergelijke pogingen ondernomen. Uit een opmerking van een van Trumps advocaten blijkt dat ze veel vaker contact hebben gezocht met Raffensperger en zijn team. En dat is alleen nog maar Georgia. Sinds zijn verkiezingsnederlaag heeft Trump functionarissen en politici in verschillende staten in persoonlijke gesprekken onder druk gezet. Nadat op 14 december het college van kiesmannen de verkiezingsuitslag van alle staten heeft bekrachtigd – uitslag: 306 kiesmannen voor Joe Biden, 232 voor Donald Trump – is de rol voor de parlementariërs in de staten voorbij.

Kapen van de verkiezingen

Op andere fronten blijft Trump aansturen op het kapen van de verkiezingen. Op woensdag vergaderen in de Senaat op Capitol Hill, Washington, alle afgevaardigden en senatoren om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen. Doorgaans is dat een formaliteit. Maar Mike Pence, Trumps vicepresident, zit woensdag de ‘staten-generaal’ voor. Zijn woordvoerder zei tegen Amerikaanse media dat „de vicepresident de zorgen van miljoenen Amerikanen deelt over stembusfraude en onregelmatigheden bij de verkiezingen”. Volgens hem „verwelkomt de vicepresident de pogingen van leden van Huis en Senaat om hun wettelijke recht uit te oefenen en bezwaar te maken en op 6 januari bewijzen voor te leggen aan het Congres en het Amerikaanse volk”.

Een groot aantal Republikeinse politici, onder leiding van oud-presidentskandidaat Ted Cruz, senator voor Texas, heeft aangekondigd dat ze protest zullen aantekenen tegen de uitslag in verschillende staten en een verzoek indienen om de uitslag nader te onderzoeken. Dat zou binnen tien dagen moeten zijn afgerond, juist op tijd voor de wettelijk vastgelegde inauguratiedatum van 20 januari.

De kans dat de Trump-getrouwen een meerderheid van de parlementariërs achter zich krijgen is verwaarloosbaar, maar het zet opnieuw druk op de machtsoverdracht, net als de demonstratie op woensdag waartoe Trump dagelijks oproept, onder het motto: „Het wordt wild.”