Duitsland verlengt mogelijk lockdown, maatregelen Engeland „waarschijnlijk strenger”

Boris Johnson deed zijn uitspraken zondagochtend tijdens een interview op de Britse televisie.
Boris Johnson deed zijn uitspraken zondagochtend tijdens een interview op de Britse televisie. Foto Jeff Overs/BBC via Reuters

In Duitsland wordt de lockdown mogelijk verlengd. Duitse media melden dat verschillende deelstaten inmiddels al hebben ingestemd met een verlenging van de coronamaatregelen tot 31 januari. De huidige maatregelen lopen vooralsnog op 10 januari af. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei zaterdag al voor een verlenging te zijn. Dinsdag spreken de federale en deelstaatregeringen met elkaar over het vervolgplan.

Een verlenging van de lockdown in Duitsland kan mogelijk ook gevolgen hebben voor de maatregelen in Nederland, dat voor het coronabeleid goed naar de oosterburen kijkt. Dat komt mede omdat ongelijke regels in de grensstreek zouden kunnen leiden tot een toestroom van bijvoorbeeld winkelpubliek. Afgelopen etmaal werden in Duitsland 10.315 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en 312 sterfgevallen voor Covid-19 geregistreerd.

Ondertussen zinspeelde de Britse premier Boris Johnson zondagochtend in een interview op nog strengere maatregelen voor Engeland. „De situatie is ernstig”, zei Johnson. „De maatregelen worden waarschijnlijk nog strenger.” Wel gaan de scholen in het Verenigd Koninkrijk aanstaande maandag weer open. De premier vraagt ouders hun kinderen gewoon naar school te brengen. Onderwijs is een prioriteit, zei Johnson. Klaslokalen noemde hij „veilig” en het risico op besmetting voor kinderen „heel, heel laag”. In het Verenigd Koninkrijk werden in het afgelopen etmaal 57.725 nieuwe besmettingen gemeld, ook werden er 415 sterfgevallen geregistreerd.

België lijkt inmiddels op een keerpunt te zijn aangekomen wat betreft het aantal besmettingen. In de laatste week 2020 werden dagelijks gemiddeld 1.600 besmettingen bevestigd, schrijft de zender jVRT. Dat was een daling van 30 procent ten opzichte van de week ervoor. Wel werden tijdens de feestdagen 30 procent minder testen afgenomen. Dat er toch zachtjesaan wordt gesproken van verbetering, komt door het aantal ziekenhuisopnames. Dat was in de laatste wee zes procent lager lag dan de week ervoor: gemiddeld werden dagelijks 148 Covid-patiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. In totaal liggen in België nu 2.125 coronapatiënten in het ziekenhuis. In Nederland waren dat er zaterdag 2.694.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland verlengt mogelijk lockdown, maatregelen Engeland „waarschijnlijk strenger”