Iran wil, tegen atoomakkoord in, uranium meer gaan verrijken

Atoomakkoord Iran is van plan de uraniumverrijking uit te voeren bij de atoominstallatie in Fordo. De stap bemoeilijkt een voornemen van aankomend president Biden om het atoomakkoord nieuw leven in te blazen.
Een vrachtwagen verlaat de Iraanse kernreactor in Natanz op weg naar de Fordo-faciliteit ten zuiden van Teheran, op een foto die in november is vrijgegeven door de Iraanse organisatie voor kernenergie.
Een vrachtwagen verlaat de Iraanse kernreactor in Natanz op weg naar de Fordo-faciliteit ten zuiden van Teheran, op een foto die in november is vrijgegeven door de Iraanse organisatie voor kernenergie. Foto AFP / kernenergie-organisatie van Iran

Iran wil uranium gaan verrijken tot een zuiverheid van 20 procent. Dat zou een verdere schending van het atoomakkoord uit 2015 zijn, verklaarde het internationaal atoomagentschap IAEA vrijdag naar aanleiding van een recente brief van de Iraanse autoriteiten aan het IAEA, melden internationale persbureaus.

Iran is van plan de uraniumverrijking uit te voeren bij de atoominstallatie van het land in Fordo, die is gebouwd in een berg, ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Teheran. Het is niet duidelijk wanneer Iran met de voorgenomen verrijking wil beginnen. Voor het atoomakkoord in 2015 was Iran al in staat om uranium te verrijken tot een zuiverheid van 20 procent, maar beperkte zich sinds de overeenkomst tot verrijking tot een zuiverheid van minder dan 4 procent.

Het voornemen de verrijking op te schalen is een van meerdere recente aankondigingen van Iran aan het adres van de IAEA, waarmee het land duidelijk maakt verder afstand te nemen van het atoomakkoord. Teheran begon in 2019 met schending van het verdrag, nadat de Verenigde Staten er in 2018 uit stapten en Iran opnieuw sancties oplegden. De andere landen die het akkoord hebben ondertekend - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China - proberen het sindsdien te redden.

Moord op kernfysicus

De stap is een van vele maatregelen die zijn afgekondigd in een wet die het Iraanse parlement vorige maand aannam in reactie op de moord op de prominente Iraanse kernfysicus Mohsen Fakhrizadeh. Teheran houdt Israël verantwoordelijk voor de moord op Fakhrizadeh.

De maatregelen bemoeilijken een voornemen van de Amerikaanse aankomende president Joe Biden om het atoomakkoord nieuw leven in te blazen. Spanningen tussen de VS en Iran zijn onder president Donald Trump sterk geëscaleerd. Een jaar geleden kwam de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani om het leven door een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad.

De Russische vertegenwoordiger bij het IAEA in Wenen schreef vrijdag op Twitter dat Teheran van plan was de verrijking van uranium tot een zuiverheid van 20 procent te hervatten.

Twitter avatar Amb_Ulyanov Mikhail Ulyanov #IAEA DG reported to the Board of Governors and #UNSC about intention of #Tehran to start enrichment op to 20%. Usually such confidential reports are leaked to media in 10 minutes. Today it happened in about 2 hours. The person who leaks is a human being - relaxed on the holiday.