De Jonge noemt aanpassing vaccinatieplan ‘klein zijstapje van hoofdroute’

De zaterdagochtend aangekondigde aanpassing van het vaccinatieplan is volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) geen radicale verandering. Voor de camera van de NOS spreekt hij van een „klein stapje opzij” van de hoofdroute. Het uitgangspunt blijft dat kwetsbaren en degenen die hen verzorgen eerst gevaccineerd moeten worden; het verschil is dat nu ook het personeel op ambulances, de spoedeisende hulp en de IC- en Covid-19-afdelingen van ziekenhuizen onder die noemer vallen.

De aanpassing van het beleid volgt op felle kritiek van onder anderen bekende gezichten als Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Zij riepen het kabinet afgelopen week op om het vaccinatieplan aan te passen zodat mensen die in de acute zorg werken eerder aan bod komen. Dit is volgens hen nodig omdat het ziekteverzuim onder deze mensen zeer hoog is en zij constant in contact zijn met coronapatiënten.

Minister De Jonge staat de pers te woord in Rotterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

De Jonge hield afgelopen dagen vol dat hij pas volgende week zou reageren op de kritiek op het vaccinatieplan, maar veranderde zaterdag toch van koers. Nu noemt de minister het „gerechtvaardigd” dat het plan wordt aangepast omdat „de acute zorg ernstig onder druk staat” - het argument dat de critici al dagen aandragen.

Gommers en Kuipers vonden ook dat er al eerder begonnen moest worden met vaccineren; zij zouden graag zien dat de eerste zorgmedewerkers niet 8 januari, maar aanstaande maandag (4 januari) al hun eerste prik zouden krijgen. Dit lijkt niet te gaan gebeuren: het RIVM moet het plan van aanpak van de ziekenhuizen eerst goedkeuren en de vaccins moeten nog verspreid worden over de verschillende ziekenhuizen en ambulancediensten. Zondag of maandag zal Kuipers bekendmaken wanneer de eerste inentingen wel worden gezet, zo zegt hij tegen de NOS.

Lees ook: Kabinet zwicht voor druk: ziekenhuispersoneel wordt eerder gevaccineerd Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis, 8.630 positieve tests