We sluiten het blog voor dit jaar

Een familie viert Oud en Nieuw op anderhalve meter afstand. Vanwege de coronamaatregelen mag oud en nieuw met maximaal twee personen, kinderen tot twaalf jaar uitgezonderd, gevierd worden.
Een familie viert Oud en Nieuw op anderhalve meter afstand. Vanwege de coronamaatregelen mag oud en nieuw met maximaal twee personen, kinderen tot twaalf jaar uitgezonderd, gevierd worden. Foto Rob Engelaar/ANP

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 31 december:

  • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 9.719 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er 497 meer dan het weekgemiddelde van 9.222 positieve tests per dag.
  • Kinderen jonger dan twaalf jaar die corona-gerelateerde klachten hebben, zouden voortaan ook getest moeten worden op het virus. Zo luidt het advies van het OMT, dat zich op verzoek van het kabinet over deze vraag boog.
  • De basisscholen en de kinderdagverblijven gaan echt niet eerder open dan maandag 18 januari, zo besloot het kabinet na een verzoek daartoe vanuit de Tweede Kamer.
  • Bij vier verpleegkundigen van Amsterdam UMC is de besmettelijke Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het ziekenhuis donderdagavond.
  • Het RIVM was niet voorbereid op de vroege goedkeuring van het Pfizer/BioNTech-vaccin en onder andere daarom begint het vaccinatieprogramma in Nederland zo laat. Dat zeggen Hans van Vliet en Jaap van Delden, bij het RIVM verantwoordelijk voor de vaccinatiestrategie.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Britse’ virusmutatie bij vier verpleegkundigen Amsterdam UMC