Rustige nieuwjaarsnacht voor Het Oogziekenhuis

De maatregelen die door het kabinet werden afgekondigd om de verspreiding van Covid-19 te beperken, hebben een duidelijk effect gehad op het verloop van de jaarwisseling voor oogartsen. De bekende oogarts Tjeerd de Faber spreekt van „de rustigste jaarwisseling in 34 jaar bij Het Oogziekenhuis”.

De cijfers zijn overduidelijk, zo meldt Het Oogziekenhuis vrijdagochtend: op Nieuwjaarsdag wordt nog één slachtoffer met zwaar oogletsel geopereerd. Die patiënt wordt nog overgebracht vanuit een ander ziekenhuis, mogelijk worden ook nog andere patiënten doorverwezen zoals vaker gebeurt in de loop van 1 januari. Bij het centrum in Rotterdam zijn in de nacht drie slachtoffers binnengebracht. Een raakte gewond door vuurwerk, twee anderen door carbidschieten. Geen van deze patiënten hoeft geopereerd te worden.

Het is een groot verschil met vorig jaar: toen werden achttien patiënten naar het gespecialiseerde ziekenhuis gebracht, dertien ogen raakten verblind. Ook op de afdelingen spoedeisende hulp in de Nederlandse ziekenhuizen kwamen minder gevallen binnen die met de jaarwisseling te maken hadden. Dat komt waarschijnlijk onder meer doordat er veel minder feesten waren en de kroegen dicht waren.

Verslaggever Rik Wassens bracht de nieuwjaarsnacht door bij Het Oogziekenhuis:

Twitter avatar Rikwassens Rik Wassens Twee patiënten onderweg, waarvan een met vuurwerkletsel. Het verbod werkt, zegt oogarts Tjeerd de Faber tevreden. De man komt binnen met een natte theedoek tegen zijn oog. Artsen-in-opleiding gaan hem ondervragen. De Faber controleert of „die jongelui” hun werk goed doen.

Permanent verbod

Volgens De Faber, Het Oogziekenhuis en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onderstrepen de cijfers hun pleidooi voor een algemeen, permanent verbod. In plaats dat mensen zelf consumentenvuurwerk afsteken, willen zij dat er veilig georganiseerde, professionele vuurwerkshows komen.

In Hilversum werd in vorige jaren al zo’n centrale show georganiseerd, die volgens burgemeester Pieter Broertjes populair was. „Daar komen veel mensen op af. Als we weer samen kunnen komen, zou ik dat graag weer organiseren”, zei hij vrijdagochtend tegen NPO Radio 1. Broertjes is ook al langer voorstander van een vuurwerkverbod en is tevreden over de uitwerking van de regels die vanwege de coronacrisis van kracht waren. Vanwege de gesloten horeca vond de burgemeester de Hilversumse binnenstad nu wel wat „uitgestorven”, zonder bruisende feestjes. „Zonder kroegen was het wel extreem rustig.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De hulpdiensten hadden minder oproepen dan vorig jaar, wel geregeld agressie