Coronamaatregelen bij nieuwsjaarsvieringen: Nederland en Japan

In Nederland leidden de coronamaatregelen tot een relatief rustige jaarwisseling, melden meerdere instanties vrijdagochtend. Hoewel veel mensen zich niet aan het vuurwerkverbod hielden, zijn er bijvoorbeeld minder slachtoffers met ernstig (oog)letsel (door vuurwerk) binnengekomen bij de spoedeisende hulp of het gespecialiseerde Oogziekenhuis. Fotografen van ANP brachten in beeld hoe mensen thuis, in beperkte kring en de anderhalvemetermaatregel in acht nemend, het nieuwe jaar vierden:

Een familie in Geldrop viert oudejaarsavond op anderhalve meter afstand. Vanwege de coronamaatregelen mag oud en nieuw met maximaal twee personen, kinderen tot twaalf jaar uitgezonderd, gevierd worden.
Foto Rob Engelaar/ANP
‘Electric Fireworks’ tijdens het landelijke aftelmoment. Het evenement zou eerst worden gehouden op het Museumplein, maar burgemeester Halsema van Amsterdam besloot dat te schrappen uit angst dat er toch mensen op af zouden komen. Omdat de ArenA afgesloten is en het dak dicht blijft, bestaat dat risico daar niet.
Foto Koen van Weel/ANP
Vuurwerk en de beste wensen op anderhalve meter afstand.
Foto Rob Engelaar/ANP

In Japan gaan vrijdag 1 januari veel mensen naar het Meiji-heiligdom, dat is gewijd aan een vergoddelijkte keizer. Hier wordt gebeden voor voorspoed in het nieuwe jaar: voor gezondheid, geluk en welvaart. Het is een traditie voor velen om naar deze heilige plek te komen in de eerste paar dagen van januari.

In voorgaande jaren brachten in drie dagen tijd miljoenen mensen er een bezoek. Om tijdens de coronapandemie eventuele verspreiding van het virus onder de bezoekers zoveel mogelijk te beperken, werden bij wijze van hoge uitzondering de openingstijden van de tempel ingekort. Ook moeten de vele bezoekers mondkapjes dragen:

Bezoekers bij het heiligdom in Tokio.
Foto Kimimasa Mayama/EPA
Bezoekers bij het heiligdom in Tokio.
Foto Kimimasa Mayama/EPA
Deze vrouwen adverteren voor PCR-testen op het coronavirus bij het heiligdom.
Foto Kiichiro Sato/AP
Bezoekers aan het Meiji-heiligdom in Tokio - dat is gewijd aan de vergoddelijkste geesten van keizer Meiji en zijn vrouw - bidden voor gezondheid en voorspoed in het nieuwe jaar. Ze dragen mondkapjes om zich te houden aan coronaregels.
Foto Kimimasa Mayama/EPA
Meer over hoe de jaarwisseling tijdens de coronacrisis verliep: lees het blog over Oud en Nieuw Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Staatssteun voor Caribische luchtvaartmaatschappij