Van Dissel verwacht geen versoepelingen voor februari

Jaap van Dissel
Jaap van Dissel Foto David van Dam

Eventuele versoepelingen van de geldende coronamaatregelen zullen niet voor februari worden doorgevoerd. Die verwachting spreekt OMT-voorzitter Jaap van Dissel donderdag uit tegen het AD. Volgens de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM is versoepeling pas mogelijk als de eerste groep Nederlanders beide prikken van het vaccin tegen Covid-19 heeft ontvangen.

Nederland begint medio januari als laatste EU-lidstaat met vaccineren. Personeel van verzorgingstehuizen en instellingen waar verstandelijk beperkten wonen, wordt als eerste ingeënt tegen Covid-19. Een maand later heeft deze groep de twee doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin gehad. Van Dissel: „Vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk. Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt?”

Van Dissel bestrijdt dat de lockdown die nu van kracht is, te laat is ingesteld. Wel is hij er voor om in de toekomst sneller in te grijpen wanneer het aantal positieve coronatests stijgt. Sterker nog, het beleid wordt daar volgens hem op aangepast. „De signaalwaarden gaan naar beneden, zodat je eerder overgaat op strengere maatregelen. Nu bleken die waarden toch uit te nodigen om steeds verder op te rekken.” Met betrekking tot het aantal ziekenhuisopnames en infecties is de situatie volgens de signaalwaarden van het RIVM in heel Nederland nu „zeer ernstig”, de zwaarste van vier categorieën. Pas als Nederland onder de besmettingsgraad zakt die hoort bij zorgelijk (ongeveer 7 besmettingen per 100.000 inwoners per dag) is versoepeling mogelijk.

Van Dissel weet nog niet wat de nieuwe waarden worden. Hij wil ook niet zeggen of de huidige lockdown de laatste is in Nederland. „Als ik daar iets over zeg, gaat dat weer een heel eigen leven leiden.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel verwacht geen versoepelingen voor februari