Vader van premier Boris Johnson vraagt Frans paspoort aan

Stanley Johnson in Westminster in Londen eind september.
Stanley Johnson in Westminster in Londen eind september. Foto Henry Nicholls/Reuters

De vader van de Britse premier Boris Johnson is bezig met het aanvragen van een Frans paspoort. Stanley Johnson was in het verleden lid van het Europees parlement en heeft in 2016 tegen de Brexit gestemd. „Als ik het goed begrijp ben ik Frans”, zei 80-jarige vader Johnson in het Frans tegen persbureau Reuters. „Mijn moeder werd geboren in Frankrijk, haar moeder was volledig Frans, net als haar opa. Dus voor mij gaat het erom dat ik opeis wat ik al heb. En dat maakt me heel blij.”

Stanley Johnson was net als zijn zoon politicus voor de Conservatieve partij. Boris Johnson was hét gezicht van de Brexitcampagne voor het referendum in 2016 en is sinds 2019 premier van het land dat begin dit jaar formeel de EU verliet.

Tijdens de Leave/Remain-campagne sprak Johnson senior zich publiekelijk uit tegen de Brexit: „We moeten in de EU blijven en we moeten van binnenuit vechten voor verandering”, zei Johnson destijds in een Britse talkshow. Hij was toen medevoorzitter van de ngo Environmentalists for Europe. „De EU heeft veel te veel goede dingen gedaan om er zomaar van weg te lopen.” Nu de Brexit een feit is, zegt vader Johnson dat het „belangrijk” is voor de Britten om „een band met de Europese Unie te hebben”.

Op 1 januari eindigt de overgangsperiode van het uittredingsproces van het Verenigd Koninkrijk en treedt het vorige week gesloten handelsakkoord in werking. Woensdag zei premier Boris Johnson: „Dit is niet het einde van het Verenigd Koninkrijk als Europees land. We zijn op veel manieren juist een typisch Europese beschaving… en dat zullen we blijven.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Na fiat Hogerhuis en koningin kan handelsakkoord met EU ingaan