Jaarwisseling

Den Haag onderzoekt ‘demonstratiefeest’ Duindorp op schenden coronaregels

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij over de (aanloop naar de) jaarwisseling 2020-2021, die wereldwijd gekenmerkt wordt door de coronapandemie.

We sluiten het jaarwisselingsblog af

In dit blog hield NRC de afgelopen anderhalve dag het nieuws bij over de jaarwisseling. Die werd gekenmerkt door een niet geheel nageleefd vuurwerkverbod en incidenten verspreid over het land. Tegelijkertijd was er aanzienlijk minder vuurwerkletsel en vond minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) de missie om de zorg te ontlasten geslaagd.

Ter afsluiting van dit blog maakte de beeldredactie van NRC een overzicht van foto’s van nieuwjaarsvieringen over de wereld. In veel steden en dorpen werd Oud en Nieuw dit jaar anders gevierd dan eerdere jaren. Sommige tradities, zoals nieuwjaarsduiken, gingen op kleine schaal wél door.

Bekijk hier de fotoselectie van de jaarwisseling 2020-2021: Zo ging de wereld het nieuwe jaar in

Twaalf arrestaties vanwege carbidexplosie in Friese Joure

In het Friese Joure hebben twaalf personen zichzelf gemeld op het politiebureau vanwege een carbidexplosie voor een hotel tijdens Oudejaarsavond. Zij zijn gearresteerd en worden verhoord, bevestigt de politie vrijdag na berichtgeving van de Leeuwarder Courant.

De politie onderzoekt nu samen met het Openbaar Ministerie wat zich precies heeft afgespeeld en of de twaalf de nacht in hechtenis moeten doorbrengen, aldus een politiewoordvoerder. De ramen van een hotel dat zich naast de explosie bevond, zijn grotendeels gesneuveld. De eigenaar van het hotel heeft aangifte gedaan en ook andere omwonenden hebben zich vanmiddag gemeld bij de politie.

De explosie richtte ook bij andere panden schade aan. Honderdvijftig meter verderop werden nog bloempotten uit de vensterbank van een balkon geblazen, schrijft de Leeuwarder Courant. De hoteleigenaar omschreef de daders tegenover de NOS als „jongelui”.

Het hotel in Joure dat flinke schade opliep door de carbidexplosie. Foto Omrop Fryslân

Politie registreert meer incidenten tijdens jaarwisseling

De politie heeft tijdens deze jaarwisseling opvallend genoeg meer incidenten geregistreerd dan voorheen. Volgens de politie is een hogere meldingsbereidheid daar mogelijk oorzaak van. In verband met de pandemie gold dit jaar een tijdelijk vuurwerkverbod. Overlast door vuurwerk, dat ondanks het verbod wel degelijk werd afgestoken, is daarom vaker gemeld.

De hoeveelheid geweldplegingen tegen hulpverleners is vergelijkbaar met voorgaande jaren, zegt korpschef Henk van Essen. „Ook al zijn grote excessen uitgebleven, helaas zijn op verschillende plaatsen collega’s en andere hulpverleners weer geconfronteerd met agressie en geweld en is met zwaar illegaal vuurwerk naar politie en brandweer gegooid.” Van Essen benadrukt dat dit onacceptabel „is en blijft”.

Vrijdagmiddag constateerden de gemeenten en Veiligheidsregio’s juist dat de jaarwisseling rustiger was verlopen dan normaal. Dat beeld rees ook uit data van alarmeringen.nl. Via het zogeheten P2000-netwerk zijn bijna 30 procent minder alarmeringen verstuurd dan afgelopen jaar.

Gemeente Den Haag gaat ‘demonstratiefeest’ Duindorp onderzoeken

Gemeente Den Haag gaat onderzoeken wat precies is gebeurd tijdens de demonstratie voor het behoud van vreugdevuren in de wijk Duindorp donderdag. Die als betoging aangemelde bijeenkomst kreeg de vorm van een feest waarbij - zo meldt de gemeente vrijdag - de anderhalvemeterregel niet altijd werd nageleefd.

Volgens Den Haag was „zoals bij elke demonstratie” de organisatie verantwoordelijk voor de naleving van de coronamaatregelen. De organisatoren en aanwezige agenten hebben deelnemers aan het ‘demonstratiefeest’ regelmatig aangesproken op de coronarichtlijnen, aldus de gemeente. Desondanks blijkt uit beelden dat de hossende mensen te dicht bij elkaar kwamen. Ook was te zien hoe aanwezigen elkaar omhelsden.

Het feest op het Tesselseplein in Duindorp leidde tot verontwaardigde reacties vanuit de lokale politiek. VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf noemde het feestje „een dikke middelvinger naar zorgpersoneel en al die Hagenaars die alleen de jaarwisseling moeten doorbrengen” en liet weten het incident in de gemeenteraad te willen bespreken.

De Duindorpers demonstreerden voor het behoud van de in Den Haag traditioneel gehouden vreugdevuren. Na een vonkenregen tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019 werden de vuren vorig jaar verboden. Dit jaar mochten ze in eerste instantie wel plaatsvinden, maar werden ze uiteindelijk afgelast vanwege corona.

Beelden van het ‘demonstratiefeest’ in Duindorp. Screenshot video Ismaël de Bruijn via Twitter

Grapperhaus: te vroeg voor conclusies over permanent vuurwerkverbod

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vindt het nog te vroeg om aan de rustig verlopen jaarwisseling conclusies te verbinden over een permanent vuurwerkverbod. In verband met de pandemie was dit jaar een tijdelijk vuurwerkverbod van kracht en hoewel de politie nog altijd spreekt van „een drukke jaarwisseling met veel overlast”, zijn grote excessen uitgebleven. Ook was er aanzienlijk minder vuurwerkletsel.

Toch wil Grapperhaus nog niet zeggen of het vuurwerkverbod daarom een vervolg krijgt, ook al pleitte voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls daar eerder op de dag al voor. Volgens Grapperhaus gingen veel mensen vorig jaar ook „op een heel verstandige manier” om met vuurwerk. De minister vindt het voorts „niet juist om nu al conclusies te trekken”. Door de relatieve rust bij de spoedeisende hulp is de „missie” deze jaarwisseling geslaagd, vindt Grapperhaus. „Mensen bleven rustig binnen, aten een oliebol, keken tv of speelden een potje Scrabble”, zegt hij tegen persbureau ANP.

Ook vuurwerkondernemers, verenigd in de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) vinden het nog te vroeg voor besluitvorming. „Laten we voorkomen dat we op basis van de afgelopen uitzonderlijke jaarwisseling ongenuanceerde conclusies trekken over de manier waarop we in toekomst onze jaarwisselingen gaan vieren.” Door het afgelopen jaar ingestelde verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en single shots bleef er al alleen siervuurwerk over.

Ook het Verbond van Verzekeraars zag een meer beheerste jaarwisseling dan voorgaande jaren. Volgens een eerste schatting van stichting Salvage verliep de jaarwisseling vrij rustig, doordat het aantal branden met de vermoedelijke oorzaak vuurwerk beduidend lager ligt dan eerdere jaarwisselingen. Volgende week donderdag komt Salvage met een eerste raming van het totale schadebedrag.

Drie slachtoffers, daar bleef het bij in het Rotterdamse Oogziekenhuis: ‘Misschien is corona wel blessing in disguise’

Minister Grapperhaus vrijdagmiddag in Amsterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

2.500 Franse feestgangers keren zich tegen de politie

Iets ten zuiden van de Franse stad Rennes is de politie er tijdens de nieuwjaarsnacht niet in geslaagd een rave met 2.500 bezoekers af te breken. Volgens de lokale krant Ouest-France was het feest vrijdagochtend nog steeds aan de gang.

Bezoekers keerden zich in de loop van de nacht op gewelddadige wijze tegen de gendarmes. Vandalen hadden een auto in brand gestoken en bestookten de politie met flessen en stenen. Daarop is besloten een cordon op te werpen rondom de loods waar het feest aan de gang was. Medische diensten delen mondkapjes en desinfecterende gel uit om eventuele verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Er is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de organisatie van het feest. Een anonieme bezoeker zegt tegen persbureau AFP dat het feest naar verwachting tot en met zaterdagochtend duurt.

In Frankrijk geldt een avondklok die om 20.00 uur ‘s avonds ingaat en bedoeld is om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Franse gezondheidsdienst Santé Publique France registreerde donderdagmiddag 20.000 positieve tests in 24 uur. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei vrijdagochtend tegen AFP dat in heel Frankrijk 132.000 agenten waren ingezet om naleving van die avondklok te handhaven. Zij moesten onder meer optreden tegen samenscholingen en feestjes in de binnenstad van Parijs en Marseille. In die laatste stad werd een feestje met zo’n driehonderd bezoekers opgebroken. De helft van hen is gearresteerd.

Beeld uit de loods bij Rennes, vrijdagochtend. Foto Jean-Francois Monier/AFP

Voorlopig beeld veiligheidsregio’s: incidenten, maar niet grootschalig

Ondanks het vuurwerkverbod, de gesloten horeca en vieringen op anderhalve meter is Oud en Nieuw in Nederland niet zonder incidenten verlopen, zo blijkt uit de overzichten die gemeentes en Veiligheidsregio’s publiceren. Uit die rapportages is in de loop van deze vrijdag wel het beeld naar voren gekomen dat de jaarwisseling rustiger is verlopen dan anders. Al staken ook veel mensen tóch hun eigen vuurwerk af.

Lees het hele artikel hier: Voorlopig beeld veiligheidsregio’s: incidenten, maar niet grootschalig

Nationaal Aftelmoment trekt bijna 3,9 miljoen kijkers

Het Nationaal Aftelmoment op NPO 1 is donderdag door 3.886.000 mensen bekeken, blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkcijferonderzoek. Het programma, dat werd opgenomen in de Johan Cruijf Arena in Amsterdam, was daarmee het best bekeken programma van de avond.

De oudejaarsconference van Youp van ’t Hek op dezelfde zender trok daarna de meeste kijkers, namelijk 2.696.000. Op nummer drie staat Masked Singer op RTL 4.

Lees ook de tv-recensie van NRC over de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek

RIVM: minder vuurwerk leidde, zoals verwacht, tot minder luchtvervuiling

Hoewel er ondanks het vuurwerkverbod deze jaarwisseling toch enkele knallers te horen waren, was de lucht over het algemeen minder vervuild dan voorgaande jaren. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dit „vrijwel zeker” doordat er minder vuurwerk is afgestoken. Hoeveel fijnstof er gemiddeld in heel Nederland is gemeten, is echter niet direct duidelijk.

In Den Haag was de lucht dit jaar het meest vervuild, vermoedelijk door diverse (aangestoken) brandjes en het vele vuurwerk dat de lucht inging. In de Haagse Stationsbuurt werd om drie uur ‘s nachts meer dan 1.000 microgram fijnstof per kubieke meter geregistreerd. Vorig jaar was de hoogst gemeten concentratie 1.235 microgram, dat was in Heerlen. Op een ‘gewone’ dag wordt in Nederland gemiddeld zo’n 20 microgram fijnstof per kubieke meter lucht geregistreerd.

Op diverse plekken duurde het dit jaar enkele uren tot de hoeveelheid fijnstof in de lucht weer afnam. Onder meer in de omgeving van Amsterdam en in het oosten van het land zijn de concentraties op Nieuwjaarsdag nog altijd (licht) verhoogd. Te veel fijnstof in de lucht kan leiden tot luchtwegproblemen, zoals hoesten en kortademigheid. Vanwege het vuurwerkverbod verwachtte het RIVM deze jaarwisseling gemiddeld minder fijnstof in de lucht dan voorgaande jaren.

Smog door vuurwerk in Maasdam tijdens de jaarwisseling. Foto Jeffrey Groeneweg/ANP

Naast België ook vuurwerkdoden in Frankrijk en Duitsland

In Frankrijk en Duitsland zijn twee personen om het leven gekomen door vuurwerk. Dat melden landelijke media, zoals Le Figaro en Bild.

In de Duitse deelstaat Brandenburg stierf een twintiger toen hij vuurwerk tot ontploffing bracht. Ook in de Franse plaats Boofheim ging het mis. Een 25-jarige man onderzocht waarom een vuurwerkbom niet af was gegaan, waarna die alsnog explodeerde en hij fataal werd verwond. Eerder op de dag gebeurde in België hetzelfde, werd eerder al bekend. Een twintiger kwam om het leven toen hij controleerde waarom een vuurpijl niet de lucht inging, waarop die alsnog ontplofte in zijn gezicht. In Nederland zijn vooralsnog geen vuurwerkdoden gemeld.

Inschatting Politiebond: veel incidenten en agressie, maar agenten konden snel ingrijpen

Illegale feesten en verboden vuurwerk, autobranden en samenscholingen: agenten moesten tijdens Oud en Nieuw vaak in actie komen. Dat vertelt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPD) Jan Struijs vrijdagochtend aan persbureau ANP. Hem viel vooral het aantal autobranden „echt op”. Ook werd nog geregeld agressie gebruikt tegen hulpverleners.

Er waren veel incidenten verspreid door het land. Dankzij het samenscholingsverbod deden zich geen grote brandhaarden voor. En omdat veel politie op de been was en veel incidenten vroeg werden gemeld mensen, kon snel worden ingegrepen. Al met al hebben de agenten „geen veldslag” hoeven leveren, stelt de voorzitter. Hij denkt dat het gelukt is „de zorg te ontlasten”, zoals de doelstelling was van het ingestelde vuurwerkverbod en de coronamaatregelen.

Meer uit het Oogziekenhuis tijdens de Nieuwjaarsnacht

Verslaggever Rik Wassens bracht voor NRC de Nieuwjaarsnacht door in het gespecialiseerde Oogziekenhuis in Rotterdam. Bij het centrum kwamen beduidend minder patiënten met zwaar oogletsel binnen dan in voorgaande jaren, door het vanwege corona ingestelde vuurwerkverbod. Het droomscenario met nul slachtoffers werd echter geen werkelijkheid.

Lees de reportage: Voor het Oogziekenhuis is deze jaarwisseling „een geslaagd experiment”

Rustige nieuwjaarsnacht voor Het Oogziekenhuis

De maatregelen die door het kabinet werden afgekondigd om de verspreiding van Covid-19 te beperken, hebben een duidelijk effect gehad op het verloop van de jaarwisseling voor oogartsen. De bekende oogarts Tjeerd de Faber spreekt van „de rustigste jaarwisseling in 34 jaar bij Het Oogziekenhuis”.

De cijfers zijn overduidelijk, zo meldt Het Oogziekenhuis vrijdagochtend: op Nieuwjaarsdag wordt nog één slachtoffer met zwaar oogletsel geopereerd. Die patiënt wordt nog overgebracht vanuit een ander ziekenhuis, mogelijk worden ook nog andere patiënten doorverwezen zoals vaker gebeurt in de loop van 1 januari. Bij het centrum in Rotterdam zijn in de nacht drie slachtoffers binnengebracht. Een raakte gewond door vuurwerk, twee anderen door carbidschieten. Geen van deze patiënten hoeft geopereerd te worden.

Het is een groot verschil met vorig jaar: toen werden achttien patiënten naar het gespecialiseerde ziekenhuis gebracht, dertien ogen raakten verblind. Ook op de afdelingen spoedeisende hulp in de Nederlandse ziekenhuizen kwamen minder gevallen binnen die met de jaarwisseling te maken hadden. Dat komt waarschijnlijk onder meer doordat er veel minder feesten waren en de kroegen dicht waren.

Verslaggever Rik Wassens bracht de nieuwjaarsnacht door bij Het Oogziekenhuis:

Twitter avatar Rikwassens Rik Wassens Twee patiënten onderweg, waarvan een met vuurwerkletsel. Het verbod werkt, zegt oogarts Tjeerd de Faber tevreden. De man komt binnen met een natte theedoek tegen zijn oog. Artsen-in-opleiding gaan hem ondervragen. De Faber controleert of „die jongelui” hun werk goed doen.

Permanent verbod

Volgens De Faber, Het Oogziekenhuis en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onderstrepen de cijfers hun pleidooi voor een algemeen, permanent verbod. In plaats dat mensen zelf consumentenvuurwerk afsteken, willen zij dat er veilig georganiseerde, professionele vuurwerkshows komen.

In Hilversum werd in vorige jaren al zo’n centrale show georganiseerd, die volgens burgemeester Pieter Broertjes populair was. „Daar komen veel mensen op af. Als we weer samen kunnen komen, zou ik dat graag weer organiseren”, zei hij vrijdagochtend tegen NPO Radio 1. Broertjes is ook al langer voorstander van een vuurwerkverbod en is tevreden over de uitwerking van de regels die vanwege de coronacrisis van kracht waren. Vanwege de gesloten horeca vond de burgemeester de Hilversumse binnenstad nu wel wat „uitgestorven”, zonder bruisende feestjes. „Zonder kroegen was het wel extreem rustig.”

‘Hulpdiensten stuk minder gealarmeerd dan vorig jaar’

Het lijkt erop dat de hulpdiensten op Oudejaarsavond veel minder zijn uitgerukt dan een jaar geleden geleden. Via het zogeheten P2000-netwerk zijn bijna 30 procent minder alarmeringen verstuurd dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit data van alarmeringen.nl, waar persbureau ANP over schrijft. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk wat hoger, omdat hulpdiensten tijdens de hectiek van de jaarwisseling niet alle meldingen doorgeven aan P2000. „Als de brandweer bijvoorbeeld toch al onderweg is naar een buitenbrandje, dan kunnen ze net zo goed even doorrijden naar een andere locatie”, aldus Wilbert de Vries van alarmeringen.nl.

Op Oudejaarsavond tussen zes uur en middernacht zijn de hulpdiensten 1.503 keer via het P2000-netwerk gealarmeerd. In diezelfde periode vorig jaar was dat 2.139 keer, dat is een daling van 29,7 procent.

In totaal zijn op Oudejaarsdag 4.143 meldingen via P2000 verzonden. Dat is 20,1 procent minder dan de 5.191 meldingen die een jaar geleden werden verstuurd en het laagste aantal P2000-meldingen op een Oudejaarsdag sinds 2017, aldus De Vries.

De Amsterdamse politie zette deze jaarwisseling twee keer zoveel agenten in. Foto Lauren Bosch/ANP

Fietser zwaargewond bij aanrijding door politievoertuig in Amsterdam

Een fietser is tijdens nieuwjaarsnacht zwaargewond geraakt bij een aanrijding door een politievoertuig. Dat meldt de Amsterdamse politie op Twitter. Het ongeval gebeurde rond vier uur ‘s ochtends. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Omdat een of meerdere Amsterdamse agenten betrokken waren bij het ongeluk, doet een andere politie-eenheid onderzoek naar de toedracht.

Vier agenten gewond bij stilleggen illegaal feest in Arnhem

Vier politieagenten zijn tijdens Nieuwjaarsnacht gewond geraakt toen ze een einde maakten aan een illegaal feest in Arnhem. Twee van de dienders moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van burgemeester Ahmed Marcouch tegen NRC.

De Mobiele Eenheid was opgeroepen om een einde te maken aan een feest in een pand aan de Koningsweg, waar zeventig mensen samen waren gekomen. Enkele feestvierders gooiden daarbij met stenen naar agenten. Drie personen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, meldt de politie.

Ook verderop in de provincie, in Didam, moest de politie ingrijpen bij een feest. De veertien aanwezigen zijn bekeurd omdat zij geen anderhalve meter afstand van elkaar hielden. Verder rukte de ME uit naar het Gelderse Tiel, waar tientallen jongeren spullen in brand staken. Een deel van de Diderik Vijghstraat werd ontruimd, waarna de brandweer het vuur kon bestrijden.

Update (14:44): In een eerdere versie van dit artikel werden drie gewonden gemeld op basis van politie-informatie. Dat aantal is naar boven bijgesteld.

Jaarwisseling in Rio de Janeiro

Ook in Brazilië wordt het nieuwe jaar intussen ingeluid. Vanwege de strenge coronamaatregelen gebeurde dit in het Latijns-Amerikaanse land ook op kleine schaal.

Een man op Copacabana-strand in Rio de Janeiro. Foto Lucas Landau/Reuters

Nog niet overal rustig

Hoewel op de meeste plekken in Nederland de rust intussen wel weer is teruggekeerd, worden er nog verschillende incidenten gemeld. Zo zijn bij een explosie in Deventer zijn ongeveer twintig huizen beschadigd geraakt. Dat meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden.

Een politieagent heeft in het Gelderse Wapenveld een waarschuwingsschot gelost, nadat een groep jongeren hem belaagde. De agent was afgekomen op een melding van een vreugdevuur. In Leeuwarden heeft de politie meerdere arrestaties verricht na onrust.

In België is in Zandhoven een 28-jarige man om het leven gekomen door een ongeluk met een vuurpijl. Deze ontplofte in zijn gezicht, nadat het eerst op leek dat de pijl niet afging. Dat melden Belgische media.

Koning bezoekt hulpdiensten

Tijdens de nieuwjaarsnacht heeft koning Willem-Alexander een bezoek gebracht aan de hulpdiensten in Den Haag. Hij bezocht samen met onder andere burgemeester Jan van Zanen de meldkamer, het politiebureau Hoefkade en het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde.

Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Tijdens de jaarwisseling bezoekt de Koning o.a. met de burgemeester van de @gemeentedenhaag hulpdiensten die zich o.m. inzetten voor het handhaven van de openbare orde, het voorkomen van incidenten, het schoonhouden van de stad en de zorg voor gewonden https://t.co/xFtLlCGYez https://t.co/36aWdr939x

IJsland viert de jaarwisseling

Ook in IJsland is het intussen 2021. Bij de Hallgrimskirkja in Reykjavik werd vuurwerk afgestoken, terwijl mist over de stad trok. Ongeveer een derde van het aantal mensen dat normaal naar de viering in de hoofdstad komt, was buiten op straat.

Vuurwerk bij de Hallgrimskirkja en het standbeeld van viking Leif Erikson. Foto Halldor Kolbeins/AFP

Onrust op verschillende plekken in het land

Het is op verschillende plekken in Nederland nog onrustig. De politie Zeeland meldt dat zij zijn opgetreden vanwege grote groepen mensen die voor onrust op straat zorgden. In Arnemuiden werden dingen vernield, in Westkapelle en Zierikzee werd met vuurwerk naar agenten gegooid.

Op Urk hebben meerdere autobranden plaatsgevonden rondom de jaarwisseling. De brandweer van Urk schrijft op Facebook dat zij bij een autobrand rechtsomkeert hebben gemaakt, vanwege agressie richting de hulpverleners.

In het Gelderse Waardenburg moest de ME eraan te pas komen, meldt de politie. Rond half twee ‘s nachts belaagde een groep van ongeveer honderd mensen de brandweer, die was uitgerukt vanwege een autobrand.

In Amsterdam Nieuw-West werd politie bekogeld door vuurwerk, waarna vijf aanhoudingen zijn verricht. Dat meldt persbureau ANP. In Amsterdam-Oost werd de ME ingezet vanwege groepen jongeren die zwaar vuurwerk afstaken.

Politie in Scheveningen. Foto Remco Koers/ANP

Onrust in Katwijk, woningen beschadigd in Haarlem

In de Zuid-Hollandse kustplaats Katwijk is de ME ingezet vanwege een groep jongeren die zich „misdroeg”. Dat meldt persbureau ANP. Het gaat om een groep van ongeveer veertig jongeren die onder andere hulpdiensten met stenen en vuurwerk bekogelden.

Daarnaast zijn in Haarlem woningen beschadigd geraakt door zwaar vuurwerk. Door de knallen zijn ruiten gebarsten. In het Brabantse Oss trof de politie ruim 130 kilo vuurwerk aan in een auto. De eigenaar zal worden verhoord.

Twitter avatar POL_NHN Politie NHN Oudjaarsnacht is voor ons een hele drukke nacht. Meldingen waarbij hulpverleners, burgers of de openbare orde in gevaar komen gaan dan voor op meldingen van vuurwerkoverlast. #vuurwerkverbod #Politie

Vers uitgetreden uit de EU viert Londen bescheiden feest

Het Verenigd Koninkrijk, dat net een uur geleden officieel is uitgetreden uit de Europese Unie, heeft zojuist de overgang naar het nieuwe jaar gevierd. Vanwege de strenge coronamaatregelen was het beduidend rustiger in de stad dan normaal.

Lees meer in het blog: Brexit is nu een feit

Politie te paard in een verlaten Londen op oudjaarsavond. Foto Tolga Akmen/AFP

Uur na middernacht wordt al minder vuurwerk afgestoken

Ook al werd er ondanks het verbod toch flink wat vuurwerk afgestoken in het land, begint het intussen alweer behoorlijk af te nemen. In de binnenstad van Den Haag zijn al minder knallen te horen, meldt NRC-journalist Titia Ketelaar.

Hetzelfde geldt voor Amersfoort, waar NRC-journalist Merel Wiersma rond twaalf uur aardig wat pijlen de lucht in zag gaan.

Twitter avatar MerelWie Merel Wiersma Het wordt alweer stil hier in Amersfoort maar om 12 uur ging het toch even aardig los #amersfoort #gelukkignieuwjaar https://t.co/NoFhcGAf4Z

Vuurwerk in Emmen

Ook in Emmen is fiks vuurwerk afgestoken, zag NRC-chef Wubby Luyendijk.

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Vuurwerkverbod? Emmen knalt er lustig op los. Net zo hard als vorig jaar en net zo makkelijk voor de huurwoningen in het Meerveld als voor de bungalows in de aanpalende villawijk. https://t.co/PJ0WYNW0H0

Eiffeltoren verlicht tijdens jaarwisseling

In Frankrijk was de Eiffeltoren verlicht tijdens de jaarwisseling.

Twitter avatar LaTourEiffel La tour Eiffel 🇫🇷 Bonne année ! 🎉🎆 Je vous souhaite le meilleur pour 2021 et j’ai hâte de pouvoir vous retrouver 😊 🇬🇧 Happy new year ! 🎉🎆 Wishing you the best for 2021 and I look forward to seeing you again 😊 #tourEiffel #EiffelTower https://t.co/XoMeV7UJBO

Vuurwerk op veel plekken ondanks verbod

Op veel plekken in Nederland wordt ondanks het verbod toch vuurwerk afgestoken. Zo zijn in de grote steden zoals Den Haag en Rotterdam vooral veel knallen te horen. In Amsterdam is het relatief rustig.

De chef media van NRC Karel Smouter stelt vast dat in Deventer wel weer flink wat vuurwerk de lucht in gaat, maar ook daar is het minder dan vorig jaar.

Twitter avatar Kcsmouter Karel Smouter Het sociale experiment „probeer de Nederlander iets te verbieden” leidt hier in Deventer tot de conclusie: de echte liefhebbers laten zich de wet niet voorschrijven, maar ze moeten het wel met een stuk minder publiek doen. https://t.co/roOQ5oDPxP

Ook in Scheveningen gingen flink wat vuurpijlen de lucht in:

Twitter avatar DTpersfoto Dick Teske Beelden van het vuurwerkverbod hahaha gewoon vanuit de tuin 🤪🤪 https://t.co/Qno2Ie0CK5

Middernacht in Rotterdam

Rotterdam rond middernacht:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Rotterdam, jaarwisseling 2020/ 2021, middernacht. https://t.co/EeNwLiUebd

Relatief rustig qua vuurwerk in Den Haag

In Den Haag zijn zeker vuurwerkknallen te horen, maar het is stukken rustiger dan vorig jaar. Het gebeier van de kerkklokken is door het vuurwerk heen te horen, tweet NRC-medewerker Titia Ketelaar.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Vuurwerkstad Den Haag knalt, maar het gebeier van de kerkklokken is in centrum ook te horen #gelukkignieuwjaar https://t.co/n4g0ft72ui

Gelukkig nieuwjaar!

In Nederland is zojuist de jaarwisseling gevierd. Gelukkig nieuwjaar vanaf de redactie van NRC!

Veel Nederlanders vieren de jaarwisseling thuis in besloten kring. Foto Rob Engelaar/ANP

Twee aanhoudingen vanwege geweld tegen politie in Almelo

In Almelo zijn twee mensen aangehouden nadat politie en brandweer op donderdagmiddag een einde wilde maken aan een vreugdevuur. Dat meldt persbureau ANP. De aanhoudingen zijn verricht op grond van mishandeling, aangezien een agent gewond raakte aan zijn hand. Bij het vreugdevuur werd ook carbid geschoten.

In het oosten van Nederland werd op veel plekken vuurwerk afgeschoten. Een woordvoerder van de politie zegt tegenover ANP dat er wel minder vuurwerk is dan vorig jaar, vermoedelijk vanwege het vuurwerkverbod. „Maar het is een illusie om te denken dat er niks wordt afgestoken natuurlijk.”

Caravanbrand in Rijswijk

In Rijswijk is een caravan in brand gestoken, waarbij gasflessen zouden zijn ontploft. Dat meldt lokale nieuwszender Regio15. De vlammen zouden op meerdere personen zijn overgesprongen, het is nog niet duidelijk of zij daarbij gewond zijn geraakt.

De ME is ingezet en heeft een linie gevormd, terwijl de brandweer het vuur blust.

Twitter avatar regio15 Regio15.nl Nu online en in de app: ME ingezet bij brand op kruising #Steenlaan in #Rijswijk, meerdere personen in brand: https://t.co/2rC3WBdnYv https://t.co/wZtY9PWfrb

Vuurwerk in Egypte

Ook in Egypte is de klok intussen de twaalf uur gepasseerd. Het Noord-Afrikaanse land vierde de jaarwisseling met een vuurwerkshow boven de Nijl.

Een vuurwerkshow vanaf een brug boven de Nijl. Foto Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Politie Den Bosch extra bevoegdheden vanwege onrust

Delen van Den Bosch-Oost zijn op oudjaarsavond bestempeld als veiligheidsrisicogebied, op last van burgemeester Jack Mikkers. Dat meldt de gemeente op de eigen website. Door de maatregel, die geldt tot 2 januari vijf uur ‘s middags, heeft de politie extra bevoegdheden zoals preventief fouilleren. Ook auto’s en toegangswegen tot de stad kunnen worden gecontroleerd.

Reden voor de maatregel is de onrust in de stad. Eerder op de dag werd in Den Bosch een auto in brand gestoken en zwaar vuurwerk afgestoken, daarnaast werden ook agenten bekogeld met vuurwerk. Om die reden werd eerder op de dag ook al de ME ingezet.

De burgemeester stelt dat geweld tegen hulpdiensten streng zal worden aangepakt. „Beste mensen, besef je nou eens dat dit gedrag echt niet past in onze samenleving.”

Twitter avatar shertogenbosch ‘s-Hertogenbosch Delen van ’s-Hertogenbosch Oost zijn bestempeld als veiligheidsrisicogebied. Reden? De onrust, overlast en vernielingen die daar zijn. Blijf thuis en laat hulpdiensten hun werk doen. Lees meer: https://t.co/0E3iPzFhLL https://t.co/yVr1bE4e4T

Ook Moskou met groot vuurwerk jaar 2021 in

Ook in de Russische hoofdstad Moskou is het nieuwe jaar ingeluid. Rondom het Kremlin ontstak er een spectaculaire vuurwerkshow op het moment van de jaarwisseling.

Twitter avatar ABC ABC News The Kremlin clock strikes midnight, as fireworks burst above Moscow, Russia, to welcome the new year. https://t.co/ErX8969zdK https://t.co/8GYGTSxXlM

Vandalisme en branden op verschillende plekken in het land

Op verschillende plekken in het land zijn in aanloop naar de jaarwisseling auto’s in vlammen opgegaan. In Utrecht was het raak in de wijk Hoograven: het AD meldt dat een personenauto rond 21.00 uur uur vlam vatte, waarschijnlijk door brandstichting. Doordat de brandweer snel ter plaatse was, kon het vuur in bedwang worden gehouden.

De krant schrijft verder dat in Vianen busjes van de Mobiele Eenheid klaar stonden om in te grijpen. Ook zouden enkele politiebussen aanwezig zijn in het gebied. Vooralsnog hoefden politie en ME nog niet op te treden.

In het Friese Harkema brandden pallets en een oude bank uit. De brand was waarschijnlijk aangestoken. In het Brabantse Boxtel moeten sommige inwoners de jaarwisseling zien door te komen zonder internet en televisie. Donderdagavond werd daar een verdeelkast van Ziggo opgeblazen, meldt Omroep Brabant.

Twitter avatar Kcsmouter Karel Smouter Mijn eerste indruk is, hier in #voorstadoost Deventer (nabij de fameuze Vetkampstraat): veel minder siervuurwerk, iets minder knallen dan andere jaren. https://t.co/UCIpP0Pdsa

In het Gelderse Stroe hebben politiemedewerkers aangifte gedaan vanwege mishandeling. Het tweetal ging volgens persbureau ANP aan het einde van de middag in gesprek met een groep van ongeveer tachtig jongeren die zich hadden verzameld in een weiland. Een andere groep zou op dat moment vuurwerk hebben gegooid. De politiemedewerkers hebben oorsuizen overgehouden aan het incident.

Ook in Groningen heeft de brandweer het druk met brandjes, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. In Blijham gingen een auto en caravan in vlammen op. Ook probeerden jongeren in Appingedam de kerstboom op het Kerkplein in brand te steken, maar de politie wist dat te voorkomen. In het Drentse Emmen is het rustiger: de wijk Meerveld maakt zich op voor de jaarwisseling, met tot nu toe kleinschalige knallen. Op meerdere plekken in de wijk worden wel vuurtjes gestookt.

In de Emmense wijk Meerdijk worden op sommige plekken brandjes gesticht. Foto Wubby Luyendijk / NRC

Politici Den Haag boos om ‘demonstratie’ Duindorp: dikke vinger naar de zorg

Politici in Den Haag reageren verontwaardigd op het straatfeest dat donderdag in Duindorp werd gevierd, dat was aangekondigd als demonstratie. Het programma op het Tesselseplein, waar artiesten optraden voor tientallen inwoners van Duindorp, is inmiddels afgelopen. Toch zijn de beelden van hossende Duindorpers, die geen anderhalve meter afstand hielden, politici een doorn in het oog.

Een „compleet verkeerd signaal”, stelt de Haagse CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman op Twitter. „Als je dus lang genoeg herrie schopt en de gemeente angstig is dat het uit de hand loopt, mag je dus een feestje vieren. Slappe hap van de autoriteiten die de orde moeten handhaven!” De politie was aanwezig en zegt de organisatoren gewezen te hebben op het houden van anderhalve meter, maar greep niet in omdat de activiteiten waren aangemerkt als demonstratie - die in principe zijn toegestaan onder coronaregels.

VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf laat weten de kwestie in de gemeenteraad te willen bespreken. De Graaf noemt het feestje „een dikke middelvinger naar zorgpersoneel en al die Hagenaars die alleen de jaarwisseling moeten doorbrengen.”

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) liet de demonstratie, die was aangekondigd als protest tegen het niet doorgaan van de traditionele vreugdevuren, doorgaan. SP-fractievoorzitter Lesley Arp verwijst in haar tweet naar de jaarlijkse brandstapelcompetitie tussen Duindorp en Scheveningen:

Twitter avatar lesley_arp Lesley Arp Is dit een poging om het record ‘grootste brandhaard’ te vestigen? Aiaiai, foute boel… 😳 https://t.co/u7wNbBAjdO

Ondertussen in Duindorp… pic.twitter.com/nWD7YB1vJO

— Rens (@Voetbalisgeloo1) December 31, 2020

Kleine opstootjes, ME paraat in Den Bosch en Schiedam

In de Graafsewijk in Den Bosch is het in de loop van de avond onrustig. Jongeren staken zwaar vuurwerk af, waar een passerende auto voor moest uitwijken, zo is te zien op beelden van ooggetuigen.

Ook is er in Den Bosch een auto in vlammen opgegaan: Het Brabants Dagblad meldt dat een groep mensen een geparkeerde auto wegduwde, waarop iemand het voertuig in brand stak. Volgens de krant is de auto volledig uitgebrand. Een ooggetuige meldt verder aan het BD dat politieagenten werden bekogeld met vuurwerk. Nadat de politie en ME ter plaatse arriveerden, keerde de rust terug in de wijk.

Ook in Schiedam werd de ME in staat van paraatheid gebracht; jongeren daagden de politie uit en gooiden met vuurwerk. Cor Lamers, vervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en burgemeester van Schiedam spreekt tegenover RTV Rijnmond van „kat-en-muisspelletjes”. Om te zorgen dat mensen in zijn veiligheidsregio binnenblijven is er vooraf een droneshow opgenomen, die op RTV Rijnmond wordt uitgezonden. Lamers’ oproep: „Blijf dus gewoon lekker binnen.”.

Midden-Oosten aan de beurt: groot vuurwerkspektakel in Dubai

Ook in het Midden-Oosten is het nu middernacht, en is het nieuwe jaar aangebroken. In Dubai, waar traditiegetrouw groot wordt uitgepakt met de jaarwisseling, is de honderden meters hoge wolkenkrabber Burj Khalifa het centrum van een grote vuurwerkshow:

In Beeld: Azië knalt het nieuwe jaar in

KNMI voorspelt lokaal dichte mist voor vanavond

Wie hoopte ondanks het vuurwerkverbod toch een paar vuurpijlen te zien, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Het KNMI voorspelt voor vannacht op sommige plaatsen in het westen, noorden en midden van het land dichte mist. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, waardoor er plaatselijk ook gladheid kan ontstaan door bevriezing.

Twitter avatar KNMI KNMI Verwachting vandaag en morgen: Op de meeste plaatsen droog. In Limburg #regen,in de heuvels mogelijk natte #sneeuw. Vanavond en nieuwjaarsnacht kans op dichte #mist. https://t.co/5HNtg7giG3 https://t.co/VUi7F3AQB3

Ook India, Centraal-Azië, Bangladesh vieren nieuwjaar

Ook in India was het om 19.30 uur Nederlandse tijd middernacht. Een half uur daarvoor kon het vuurwerk de lucht in in onder meer Myanmar, Bangladesh, Bhutan en de landen van Centraal-Azië.

Twitter avatar readyfor_tay Rubaya 💙/ I SURVIVED 2020 A clip by one of my lil sis.
This is how Dhaka (Bangladesh) welcomes new year https://t.co/ILTQx7neAw

Niet in alle landen werd er even uitbundig gevierd: in India zijn in verband met de coronamaatregelen geen publieke vieringen georganiseerd. Agenten lopen in de Indiase stad Kolkata met megafoons door de centraal gelegen Park Street om feestgangers die toch naar buiten komen, erop te wijzen genoeg afstand te houden.

Onrust in Volendam, jongeren gooien vuurwerk naar agenten

In Volendam hebben jongeren donderdagavond de confrontatie gezocht met de politie. Daarbij zou vuurwerk zijn gegooid naar agenten, meldt het Noordhollands Dagblad donderdag. De onrust ontstond op het Middengebied, waar op video’s te zien is hoe jongeren wegrennen als de politie ter plekke komt. De politie ontkent dat de mobiele eenheid is ingezet; de rust zou zijn wedergekeerd rond 17.30 - aldus een woordvoerder tegenover de krant.

Eerder op de middag riep de gemeente Edam-Volendam de jongeren op om hun ‘gezonde verstand’ te gebruiken, en ouders hun kinderen binnen te houden.

Twitter avatar gemEdamVolendam Gem. Edam-Volendam Er is momenteel veel onrust op het Middengebied. Veel overlast van jongeren met vuurwerk die zich met elkaar keren tegen de politie. Blijf rustig en doe normaal. Gedraag je!
Gebruik je gezond verstand. En ouders, houd uw kinderen binnen.

Zuidoost-Azië viert nieuwjaar, groot vuurwerk in Bangkok

In verschillende Zuidoost-Aziatische landen is het inmiddels middernacht, waardoor ook daar het vuurwerk de lucht in kan. Onder meer in Thailand, delen van Indonesië, Vietnam, Cambodja en Laos is het nieuwe jaar aangebroken. Het nationale vuurwerk van Thailand werd afgestoken bij de grote brug over de rivier Chao Phraya in Bangkok. Overigens hanteren veel Thai de Boeddhistische kalender; het land viert op 13 april met het driedaagse Songkran-festival zijn traditionele nieuwjaarsfeest.

Groot vuurwerk bij Disneyland Shanghai luidt 2021 in voor China

Bij de Chinese versie van Disneyland, bij de stad Shanghai, is om 17.00 uur Nederlandse tijd met een grote vuurwerkshow het nieuwe jaar ingeluid. In dezelfde tijdzone vallen onder meer de Filippijnen, Singapore en Hongkong.

Twitter avatar SkyAdventBlog SkywalkingAdventure Shanghai Disney Resort rings in 2021 over in China!! Happy New Year!! 🎆 🎇 🏰 🇨🇳 ✨ #ShanghaiDisneyland
#DisneyParks
#Disney https://t.co/JKS7YvnakO

Online ‘palletoorlog’ houdt Haags strand rustig, bij gebrek aan vreugdevuren

In de Haagse wijk Duindorp is op dit moment een ‘straatfeest’ gaande, zo is te zien op beelden op sociale media. Het zou om een demonstratie gaan, en die zijn onder de coronaregels niet verboden. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat inderdaad een demonstratie is aangemeld in de wijk. In zowel Duindorp als Scheveningen is het in vergelijking met de vorige jaarwisseling rustig.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaan de vreugdevuren in Duindorp en op Scheveningen niet door. Vorig jaar waren de vergunningen niet rond, die voor het eerst – na decennia gedoogbeleid – nodig waren nadat in 2018 de Scheveningse stapel op oudjaarsnacht voor een enorme vuurregen zorgde. Dit jaar waren de vergunningen rond, maar gooit corona roet in het eten: bijeenkomsten zijn verboden. Waar het verbod vorig jaar nog tot wekenlange rellen en grimmigheid in heel Den Haag leidde, is het dit jaar rustig.

De strijd tussen de bouwers vond dan ook coronaproof plaats: online en met creativiteit. Duindorp begon Tweede Kerstdag op Facebook zijn ‘palletoorlog’ met beelden van het bouwen van voorgaande jaren. Voor de kinderen was er een speurtocht en een boot camp op het strand. De organisatie wilde „laten zien aan al die azijnzeikers dat wij geen lieverdjes zijn maar wel de grootste familie die achter elkaar staat bij ups maar ook bij downs”. Scheveningen organiseerde ook een kinderfeest en de afgelopen dagen werd vanaf de pier muziek gestreamd.

Vanavond is er – als alternatief voor de vuren – een Haagse Vreugdestream opgezet. Via Facebook, online en ook op de lokale tv- en radiozender Den Haag FM zullen onder meer Outsiders, Rein Mercha, The Darkraver, Jebroer, Dyna en Chuckie optreden.

Een dag voor de uitreiking annuleert de Postcode Loterij de festiviteiten

De „Kanjertruck” van de Postcode Loterij blijft dit jaar binnen vanwege de coronamaatregelen. Voor het eerst in het bestaan van de loterij blijft de bekende rode vrachtwagen in de garage. Volgens de Postcode Loterij is dat besluit woensdag genomen. In andere jaren verraste de Postcode Loterij de winnaars met de Kanjertruck en miljoenenprijs op nieuwjaarsdag in het winnende postcodegebied. Om drukte op straat te voorkomen, zal dat dit jaar niet gebeuren.

„Op het moment dat we de winnende postcode bekendmaken, vallen er - verdeeld over die wijk - heel veel mensen in de prijzen”, legt een woordvoerder van de organisatie uit. „Onze ervaring leert dat dit een heel feestelijk moment is en dat er dus een groot risico bestaat dat er veel mensen op de been komen.” Wel zal de Postcode Loterij samen met een notaris de winnaar bepalen. „Alleen de winnende postcode maken we nog niet bekend. Afhankelijk van de overheidsmaatregelen bekijken we wanneer dat wel kan”, aldus de Loterijwoordvoerder.

Het wijkfeest werd geannuleerd op het moment dat het kabinet de lockdown aankondigde. In de weken daarna heeft de Postcode Loterij naar eigen zeggen geprobeerd mogelijkheden te zoeken om de prijswinnaars coronaproof te verrassen, maar woensdag is de knoop doorgehakt om dat toch niet te doen. Op de vraag of dat niet wat laat is besloten, reageert de woordvoerder „dat het geen beslissing is die over één nacht ijs gaat, we balen zelf ook enorm.”

De vrachtwagen blijft dit jaar in de garage. Foto Anjo de Haan/ANP

Deze nieuwe regels gaan vanaf 1 januari gelden

Per 1 januari veranderen verschillende wetten en regels en gaan nieuwe wetten van kracht. Hier een overzicht van wat er juridisch verandert:

 • De vliegbelastingwordt ingevoerd. Per 1 januari moeten passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven 7,85 euro belasting per vlucht betalen. Transferpassagiers en kinderen jonger dan 2 jaar zijn uitgezonderd.
 • Starters op de woningmarkt jonger dan 35 jaar hoeven volgend jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. Als zij jonger zijn dan 35 jaar en het huis niet duurder is dan 400.000 euro vervalt de belasting van 2 procent op de aankoopprijs van het huis. Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting omhoog naar 8 procent.
 • Gemeenten kunnen het verhuren van huizen aan toeristen makkelijker aan banden leggen. Zo kan er vanaf 1 januari een registratieplicht of vergunningensysteem worden ingevoerd. Gemeenten kunnen ook een maximum stellen aan het aantal nachten per jaar dat een woning verhuurd wordt.
 • Voor ondernemers moet het makkelijker worden om met schuldeisers een akkoord te bereiken over de herstructurering van schulden. Ook kan via de rechter betalingsuitstel aangevraagd worden als liquiditeitsproblemen veroorzaakt zijn door de coronacrisis.
 • Schuldeisers kunnen niet langer de gehele bankrekening van iemand met schulden opeisen om te voorkomen dat mensen onder het bestaansminimum komen en geen geld overhouden om van te leven.
 • Vanaf donderdag gelden nieuwe regels voor drones. Alle dronevliegers in de EU met drones zwaarder dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich registeren bij de RDW, een examen over de vliegregels afleggen en een vliegbewijs bij een vliegschool halen.
 • Nieuwe tractoren moeten voortaan een kentekenplaat hebben. Over een jaar moeten alle eerder verkochte tractoren ook een kenteken hebben.
 • De Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) gaat vrijdag ook in. Door de maatregel die 2 miljard kost, hoeven bedrijven minder loonheffing te betalen waneer ze investeren. Het kabinet wil zo investeringen stimuleren. Volgens de linkse oppositie is het een cadeau voor grote bedrijven.
 • De prijs van een pakje sigaretten is vanaf vrijdag met 12 eurocent verhoogd. De accijns op tabak zijn weer verhoogd zodat een pakje sigaretten in 2023 10 euro gaat kosten. Shag werd per pakje 30 cent duurder. Lees ook wat er gaat veranderen per 1 januari door de Brexit: Nu gaan we de Brexit ook echt voelen

Sydney luidt het nieuwe jaar in met een ‘kleinere’ knal

Bij het operahuis in Sydney is zojuist traditietrouw een grote vuurwerkshow geweest om het nieuwe jaar in te luiden. Wel was de show iets korter dan gebruikelijk: „slechts” zeven minuten, schrijft The Sydney Morning Herald.

Een paar honderd mensen hadden toegangspassen gekregen voor de omliggende haven en keken op bootjes en vanuit de restaurants aan de waterkant toe. Bekijk de hele show op periscope. In het Oceanische land zijn meer mogelijkheden op het gebied van samenkomsten omdat er in het hele land slechts enkele tientallen coronabesmettingen zijn.

‘Het wonder van Madrid’

In de Spaanse hoofdstad zijn de terrasjes op Oudjaarsdag gewoon geopend. Het wordt ook wel ‘het wonder van Madrid’ genoemd. De Madrilenen genieten zo op eigen wijze van de laatste momenten van een zwaar jaar dat meer dan 11.500 coronadoden eiste.

In maart en april was de stad één van de grootste brandhaarden van Europa. Maanden achtereen ging Madrid in een lockdown. Nu aan het einde van het jaar lopen cijfers opnieuw op. Maar de horeca blijft open. Tot hoelang? Dat is een zorg voor 2021.

Foto Koen Greven

Goodbye2020 en andere initiatieven om Nederland van de straat te houden

Premier Mark Rutte benadrukte woensdag opnieuw: „Houd je op oudjaarsavond aan alle regels. Dat houdt in dat je niet meer dan twee mensen thuis mag ontvangen, en alleen als je anderhalve meter afstand van elkaar kan houden.” Vanuit de overheid zijn daarom verschillende online (en dus coronaproof) evenementen georganiseerd om mensen thuis en aan hun scherm gekluisterd te houden.

Het door de Rijksoverheid georganiseerde online muziekfestival GoodBye2020 barst rond 19.00 uur los en biedt rond middernacht wel veertig streams tegelijk aan waar bands, deejays en andere artiesten shows geven. In de Johan Cruijff Arena in Amsterdam komt een nepvuurwerkshow, met licht- en geluidseffecten. Ook staan in het stadion acht podia opgesteld waar in de loop van de avond artiesten gaan optreden. Deze Countdown Show wordt live uitgezonden door onder meer AT5 en NH en is onder andere op Facebook en NPO Nieuws te zien.

In Rotterdam is de traditionele vuurwerkshow boven de Maas vanzelfsprekend ook afgelast. Als alternatief aftelmoment wordt een acht minuten durende speelfilm met drones en laserlichten uitgezonden op AD.nl en TV Rijnmond. Deze show is de afgelopen weken in het geheim opgenomen.

Enschede kiest wel voor een live lichtshow vanuit de Alphatoren. Als het niet mistig is, moet de show in de hele stad te zien zijn. De show duurt van 22.30 tot 01.30 uur. In Barneveld wordt om middernacht een lasershow georganiseerd, die vanuit het huis van de inwoners van het dorp te zien moet zijn.

werkzaamheden in de Johan Cruijff ArenA tijdens de opbouw van het Nationale Aftelmoment. Foto Sem van der Wal/ANP

2021 is begonnen - in Tonga, Samoa en Kiribati

2021 is officieel begonnen. De eilandenstaten Tonga, Samoa, een deel van Kiribati en Christmaseiland zijn het nieuwe jaar als eerste binnengestapt. De beelden uit Oceanië zijn nog niet binnen dus we beginnen dit blog met een overzicht van het moment dat de verschillende tijdszones nieuwjaar vieren, omgerekend Nederlandse tijd.

 • 12.00 uur - Nieuw Zeeland
 • 14.00 uur - Het grootste deel van Australië
 • 16.00 uur - Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea
 • 17.00 uur - China, Filipijnen, Singapore
 • 18.00 uur - Thailand, Cambodja, een groot deel van Indonesië
 • 19.00 uur - Bangladesh
 • 19.15 uur - Nepal
 • 19.30 uur - India en Sri Lanka
 • 20.00 uur - Azerbeidzjan
 • 21.30 uur - Iran
 • 22.00 uur - Turkije, Irak, Kenia en de grootste Russische steden
 • 23.00 uur - Griekenland, Roemenië, Zuid-Afrika, Hongarije en andere Centraal- en Oost-Europese landen
 • Om middernacht - wij delen de opening van het nieuwe jaar onder andere met Duitsland, Frankrijk, Italië, Algerije en Spanje
 • 01.00 uur - Het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Portugal en Ghana

  Nieuwjaarsdecoratie in de binnenstad van Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Foto Armend Nimani/AFP