Deze nieuwe regels gaan vanaf 1 januari gelden

Per 1 januari veranderen verschillende wetten en regels en gaan nieuwe wetten van kracht. Hier een overzicht van wat er juridisch verandert:

  • De vliegbelastingwordt ingevoerd. Per 1 januari moeten passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven 7,85 euro belasting per vlucht betalen. Transferpassagiers en kinderen jonger dan 2 jaar zijn uitgezonderd.
  • Starters op de woningmarkt jonger dan 35 jaar hoeven volgend jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. Als zij jonger zijn dan 35 jaar en het huis niet duurder is dan 400.000 euro vervalt de belasting van 2 procent op de aankoopprijs van het huis. Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting omhoog naar 8 procent.
  • Gemeenten kunnen het verhuren van huizen aan toeristen makkelijker aan banden leggen. Zo kan er vanaf 1 januari een registratieplicht of vergunningensysteem worden ingevoerd. Gemeenten kunnen ook een maximum stellen aan het aantal nachten per jaar dat een woning verhuurd wordt.
  • Voor ondernemers moet het makkelijker worden om met schuldeisers een akkoord te bereiken over de herstructurering van schulden. Ook kan via de rechter betalingsuitstel aangevraagd worden als liquiditeitsproblemen veroorzaakt zijn door de coronacrisis.
  • Schuldeisers kunnen niet langer de gehele bankrekening van iemand met schulden opeisen om te voorkomen dat mensen onder het bestaansminimum komen en geen geld overhouden om van te leven.
  • Vanaf donderdag gelden nieuwe regels voor drones. Alle dronevliegers in de EU met drones zwaarder dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich registeren bij de RDW, een examen over de vliegregels afleggen en een vliegbewijs bij een vliegschool halen.
  • Nieuwe tractoren moeten voortaan een kentekenplaat hebben. Over een jaar moeten alle eerder verkochte tractoren ook een kenteken hebben.
  • De Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) gaat vrijdag ook in. Door de maatregel die 2 miljard kost, hoeven bedrijven minder loonheffing te betalen waneer ze investeren. Het kabinet wil zo investeringen stimuleren. Volgens de linkse oppositie is het een cadeau voor grote bedrijven.
  • De prijs van een pakje sigaretten is vanaf vrijdag met 12 eurocent verhoogd. De accijns op tabak zijn weer verhoogd zodat een pakje sigaretten in 2023 10 euro gaat kosten. Shag werd per pakje 30 cent duurder. Lees ook wat er gaat veranderen per 1 januari door de Brexit: Nu gaan we de Brexit ook echt voelen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sydney luidt het nieuwe jaar in met een ‘kleinere’ knal