Na fiat Hogerhuis en koningin kan handelsakkoord met EU ingaan

De Britse premier Boris Johnson ondertekent woensdag het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in zijn ambtswoning Downing Street 10 in Londen.
De Britse premier Boris Johnson ondertekent woensdag het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in zijn ambtswoning Downing Street 10 in Londen. Foto Andrew Parsons / EPA

Ook het Britse Hogerhuis heeft ingestemd met de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Eerder op de dag stemde het Lagerhuis voor het akkoord over de handelsbetrekkingen tussen de twee zijden na het Britse vertrek uit de Europese interne markt en de douaneunie per 1 januari. Dat meldt Reuters.

Na het fiat van het Hogerhuis kwam ook de goedkeuring door koningin Elizabeth, een formaliteit waarmee aanvaarding van het akkoord aan Britse kant een feit is. Door de versnelde procedure kunnen de gemaakte afspraken, die op 24 december werden aangekondigd, op 1 januari ingaan.

Twitter avatar UKHouseofLords House of Lords #HouseofLords is notified of Royal Assent to the European Union (Future Relationship) Act. Watch below: https://t.co/jFywxS3rA9

De Britse premier Boris Johnson zei tijdens een speciaal belegde bijeenkomst van het Britse parlement, waarvoor het kerstreces werd onderbroken, dat „Brexit geen einde is, maar een begin.” De premier, die het akkoord woensdag ondertekende, hoopt met de EU samen te werken wanneer de belangen van beide zijden overeenkomen, verklaarde hij.

Het Verenigd Koninkrijk verliet eind januari de EU, maar bleef tot het einde van dit jaar gebonden aan bestaande handelsafspraken terwijl over de nieuwe handelsbetrekkingen werd onderhandeld. Als er geen akkoord was gesloten, zouden per 1 januari invoertarieven zijn ingegaan. Die komen er volgens het bereikte akkoord niet.

Het Europees Parlement moet het akkoord nog goedkeuren. Naar verwachting zal dat begin volgend jaar gebeuren. Afgesproken is dat het akkoord per 1 januari om middernacht alvast ingaat, onder een voorlopige regeling.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Na fiat Hogerhuis en koningin kan handelsakkoord met EU ingaan