Voormalig spion Pollard arriveert in Israël, na 30 jaar Amerikaanse cel

Vrijlating Op beelden die Netanyahu deelde, is te zien hoe Pollard na zijn landing de grond van de internationale luchthaven in Tel Aviv kuste. Hij zei „uitzinnig” te zijn.
Pollard had ruim dertig jaar vastgezeten in de VS.
Pollard had ruim dertig jaar vastgezeten in de VS. Foto Eduardo Munoz/Reuters

De voormalige spion Jonathan Pollard is woensdag in Israël gearriveerd. Pollard is veroordeeld voor spionage in de Verenigde Staten, en heeft meer dan dertig jaar in de Amerikaanse cel vastgezeten. Hij vloog met een privévliegtuig naar Tel Aviv, waar hem een warm onthaal van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wachtte.

Op beelden die Netanyahu deelde, is te zien hoe Pollard na zijn landing de grond van de internationale luchthaven in Tel Aviv kust. „Welkom thuis”, zei de premier vervolgens tegen hem en zijn echtgenote. „We zijn uitzinnig om na 35 jaar eindelijk thuis te zijn”, reageerde Pollard volgens internationale persbureaus. „Niemand zou trotser kunnen zijn op dit land of deze leider dan wij.”

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu welcomed Jonathan and Esther Pollard upon their arrival in Israel, early this morning. The Prime Minister was moved to meet them on the tarmac next to the plane where they recited the Shehecheyanu blessing together. https://t.co/jfZ4WseH3g https://t.co/6Xno3yJPdY

Pollard werd in 1985 gearresteerd toen hij werkte als inlichtingenanalist voor de Amerikaanse marine. Hij werd ervan beschuldigd geheime informatie met Israël te hebben gedeeld en twee jaar later volgde een veroordeling tot levenslange celstraf. De orthodoxe jood werd vijf jaar geleden onder voorwaarden vrijgelaten, die vorige maand afliepen. Pollard is in de VS geboren, maar kreeg in 2015 het Israëlische staatsburgerschap toen hij in de cel zat. Israël erkende dat hij als spion werkte.