Verenigd Koninkrijk keurt vaccin Oxford/AstraZeneca goed voor gebruik

Premier Boris Johnson poseert met een flesje van het vaccin van AstraZeneca en Oxford.
Premier Boris Johnson poseert met een flesje van het vaccin van AstraZeneca en Oxford. Foto Ellis Pool/AFP

Het vaccin tegen Covid-19 dat de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca hebben ontwikkeld is woensdag goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt persbureau Reuters. In het land zijn de afgelopen tijd al honderdduizenden mensen ingeënt met het vaccin van Pfizer en BioNTech.

„De regering heeft vandaag de aanbeveling aangenomen van de toezichthouder MHRA om het Covid-19-vaccin van Oxford University en AstraZeneca toe te staan voor gebruik”, zei de minister van Volksgezondheid Matt Hancock volgens Reuters. Hancock zegt dat er honderdduizenden doses klaarliggen en dat volgende week begonnen kan worden met de vaccinatie. Het VK heeft in totaal 100 miljoen doses van het middel besteld. Premier Boris Johnson noemde het vaccin woensdag „een overwinning”.

Het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met een virusvariant die veel besmettelijker lijkt te zijn dan het virus dat sinds het voorjaar in Europa rondgaat. Als gevolg van het opduiken van de nieuwe variant sloten meerdere landen hun grenzen voor reizigers afkomstig uit de staat. Voor mensen met een negatieve coronatest is reizen naar Europa inmiddels weer mogelijk. AstraZeneca zegt tegen Reuters de impact van de nieuwe variant te onderzoeken, maar verklaart te verwachten dat het nieuwe vaccin ook tegen deze mutatie effectief zal zijn.

Eén dosis
Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca bestaat uit twee prikken. Eind november maakte AstraZeneca de resultaten van het vaccinonderzoek bekend. Daaruit volgde de verrassende conclusie dat het middel 62 tot 90 procent effectief is. In de proeffase was geëxperimenteerd met eerst een halve dosis, en drie weken later een hele dosis. Ook werd het toedienen van twee keer een hele dosis onderzocht. Bij patiënten die eerst een halve dosis kregen bleek het vaccin veel beter te werken.

Het Verenigd Koninkrijk gaat nu van beide beproefde methoden afwijken. De regering wil nu zo veel mogelijk mensen een eerste dosis geven, kwetsbare groepen voorop. Na uiterlijk twaalf weken kunnen mensen terugkomen voor een tweede dosis. Het doel is om zo veel mogelijk mensen in elk geval een klein beetje bescherming tegen het virus te geven.

Niet in de EU
Nederland heeft 11,7 miljoen doses ingekocht van het AstraZeneca-vaccin. In de Europese Unie zal het naar verwachting echter nog even duren voor dit middel wordt goedgekeurd. De plaatsvervangend directeur van de Europese medicijnautoriteit EMA zei dinsdag dat de farmaceut nog geen aanvraag voor goedkeuring heeft ingediend. De EMA heeft zodoende nog niet voldoende informatie om het vaccin te kunnen beoordelen en verwacht niet dat het middel deze of volgende maand al de Europese markt op kan.

Het vaccin van Oxford en AstraZeneca heeft een aantal voordelen ten opzichte van het vaccin van Pfizer, waarmee in veel landen al begonnen is te vaccineren. Zo is het AstraZenecavaccin goedkoper (2,04 euro volgens het bedrijf zelf) dan die van Pfizer (zo’n 15,90 euro). Ook is het middel van AstraZeneca veel makkelijker te vervoeren omdat het goed blijft in een koelkast bij 2-3 graden. Het vaccin van Pfizer moet op -75 graden worden bewaard.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste militairen ingezet, meer ziekenhuizen staken kritische zorg