Rotterdamse oliebollenbakker sluit voor het eerst in bijna 70 jaar op oudejaarsdag

Een lange rij voor de oliebollenkraam van Richard Visser op de Heemraadssingel in Rotterdam.
Een lange rij voor de oliebollenkraam van Richard Visser op de Heemraadssingel in Rotterdam. Foto Bas Czerwinski/ANP

Oliebollenbakker Richard Visser uit Rotterdam sluit voor het eerst in 68 jaar zijn kraam op oudejaarsdag. Het is de drukste dag van het jaar en in het jaar van de coronapandemie heeft Visser juist daarom besloten zijn tent dicht te gooien. „Ik kan de kwaliteit van de oliebollen en de veiligheid van de medewerkers gewoon niet garanderen”, zegt hij woensdag tegen RTV Rijnmond.

In Vissers kraam op de Heemraadssingel in Rotterdam zou geen ruimte zijn om genoeg personeel in te zetten om de bollen te bakken. „We hebben een hele mooie pan staan, waar we heerlijke oliebollen mee kunnen bakken, maar met zo weinig mensen kunnen we ‘m niet bedienen”, zegt Visser. „Ik kan op deze manier de kwaliteit van de bollen niet garanderen.” Visser en zijn bollen zijn meervoudig winnaar van de oliebollenwedstrijd die het AD jaarlijks uitschrijft.

De oliebollenverkoper, in 1952 opgericht door opa Richard, is nooit eerder dichtgegaan op oudejaarsdag. In 1977 brandde de kraam af, waarop Vissers ouders naar het Hilton Hotel in Rotterdam trokken om alsnog bollen te bakken voor de jaarwisseling. Nieuwjaarsplannen heeft Visser nog niet. „Goed uitrusten denk ik. En dan zijn we er op 1 januari weer.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oproep minister Van Ark: blijf thuis met Oud en Nieuw