Recordaantal van 89 partijen wil meedoen aan verkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen In 2016 werden 81 partijen geregistreerd; daarvan deden er uiteindelijk 28 mee aan de verkiezingen.
Het is nog maar de vraag hoeveel van de 81 geregistreerde partijen uiteindelijk op het stembiljet zullen terechtkomen.
Het is nog maar de vraag hoeveel van de 81 geregistreerde partijen uiteindelijk op het stembiljet zullen terechtkomen. Foto Dijkstra/ANP

Een recordaantal politieke partijen wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De Kiesraad heeft woensdag bekendgemaakt dat in totaal 89 partijnamen zijn geregistreerd. Deze week hebben zich nog 26 politieke nieuwkomers gemeld bij de Raad. Daaronder bevinden zich onder meer Lijst Henk Krol van 50Plus-afsplitser Henk Krol, Splinter en Femke Merel van Kooten (oud-PvdD, oud-50Plus), JA21 van voormalig Forum voor Democratie-leden Joost Eerdmans en Annabel Nanninga en minder bekende partijen zoals de Jongerenpartij, Kindpartij en Partij voor de Republiek.

Een registratie bij de Kiesraad houdt niet automatisch in dat een partij daadwerkelijk meedoet aan de verkiezingen. Daarvoor moeten ze op 1 februari kandidatenlijsten aanleveren. Pas daarna beoordeelt de Kiesraad of de partijnaam en politieke partij niet in strijd zijn met de reglementen van de Kieswet. Zo mag een partijnaam niet misleidend zijn en moet deze voldoende onderscheidend zijn van al geregistreerde namen.

In 2016 registreerden zich 81 partijen bij de Kiesraad; daarvan deden er uiteindelijk 28 mee aan de verkiezingen. Dertien partijen haalden genoeg stemmen voor minstens een zetel in de Tweede Kamer.

Lees ook: Het wordt wéér druk op rechts

Handtekeningen

Veel partijen sneuvelden in aanloop naar de verkiezingen omdat ze niet de benodigde ondersteuningsverklaringen wisten binnen te halen. Nederland telt twintig kieskringen, er zijn dertig handtekeningen per kieskring (en tien voor de eilanden) nodig voor deelname aan de verkiezingen in die kieskring. Partijen willen in zoveel mogelijk regio’s op het stembiljet staan, omdat ze dan meer kans maken op een zetel. Bij de vorige verkiezingen waren ruim 70.000 stemmen nodig voor één zetel.

Vooral aan de rechterflank van het politieke spectrum hebben zich veel nieuwkomers gemeld. Na de implosie van Forum voor Democratie hebben verschillende ex-FVD’ers zich achter het initiatief van Eerdmans en Nanninga geschaard. Eerder verliet kopstuk Henk Otten de partij al. Zijn voorgenomen samenwerking met Krol en Van Kooten in de Partij voor de Toekomst leverde een scheuring op. Nu waagt Otten een poging met de partij GO. Daarna had Krol de ambitie om samen te werken met Code Oranje, een andere nieuwkomer op rechts van oud-PVV’er Richard de Mos, maar ook dat huwelijk is nog niet van de grond gekomen.

Een andere voormalige PVV’er, Arnoud van Doorn, maakte woensdagmiddag bekend dat zijn Partij voor de Eenheid een poging wil doen in de Tweede Kamer te komen. „Voor het eerst doet een partij op islamitische grondslag mee”, aldus Van Doorn over zijn initiatief.

Correctie (30 december 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat er 31 partijen deelnamen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2016. Dat waren er 28 en is hier gecorrigeerd. Dat is hierboven aangepast.