Kroatië getroffen door zware aardbeving, zeker zeven doden

Natuurramp De aardbeving op enkele tientallen kilometers ten zuiden van de hoofdstad Zagreb had een kracht van 6.4. Onder de vijf doden is een meisje van 12 jaar, meldt een lokale nieuwszender.
Militairen inspecteren de brokstukken van een gebouw dat geraakt werd door de aardbeving.
Militairen inspecteren de brokstukken van een gebouw dat geraakt werd door de aardbeving. Foto AP

In Kroatië zijn dinsdag zeker zeven doden gevallen bij een zware aardbeving met een kracht van van 6.4. Eén van hen is een 12-jarig meisje uit Petrinja, de stad waar het epicentrum van de aardschok lag, zo’n vijftig kilometer ten zuiden van hoofdstad Zagreb.

De beving vond rond 11.30 uur plaats. In Petrinja en omliggende plaatsen zijn veel gebouwen beschadigd geraakt. In Zagreb gingen veel mensen in paniek de straat op na de aardbeving. In een ziekenhuis in de plaats Sisak liggen momenteel zeker twintig gewonden uit het nabijgelegen Petrinja. Twee van hen zijn er ernstig aan toe. Het ziekenhuis van Sisak, met nog geen 50.000 inwoners, zou zelf beschadigd zijn door de beving en geen plek meer hebben voor nieuwe patiënten. Gewonden worden daarom naar een hospitaal in de hoofdstad Zagreb overgebracht met helikopters van het Kroatische leger. Of er meer slachtoffers zijn gevallen, is nog onduidelijk. Het Rode Kruis meldt op Twitter dat in Petrinja sprake is van een „zeer ernstige situatie”.

Onder de beschadigde gebouwen is ook het parlementsgebouw in Zagreb, zo meldt nieuwszender N1. Werknemers en parlementsleden die zich op het moment van de beving in het gebouw bevonden, zijn geëvacueerd. De ernst van de schade is nog niet duidelijk: de komende dagen zal een inspectie van het gebouw volgen. Slovenië heeft daarnaast de enige kerncentrale van het land, in Krsko, uit voorzorg gesloten, meldt persbureau STA. Volgens de directie van de centrale is dat standaardbeleid bij een aardbeving.

Seismische activiteit

De Nederlandse ambassade in Zagreb heeft nog geen hulpverzoeken van Nederlanders in Kroatië gekregen naar aanleiding van de aardbeving, zo meldt persbureau ANP. Het ambassadegebouw zelf is bovendien onbeschadigd uit de aardbeving gekomen. Nederlanders die wel in de problemen zijn gekomen in Kroatië, kunnen de ambassade bereiken via het contactcentrum van het ministerie.

Afgelopen maandag werd het midden van Kroatië ook getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.2. De Balkan is een gebied met sterke seismische activiteit, die geregeld tot aardbevingen leidt. In maart van dit jaar was er een aardbeving met een kracht van van 5.3 waarbij een persoon om het leven kwam en 27 mensen gewond raakten. De aardbeving van dinsdag zou in het zuiden van Duitsland en het noorden van Italië zijn gevoeld.

Twitter avatar crvenikriz_hr Hrvatski Crveni križ Situacija u Petrinji. https://t.co/EK63mcVofC