Kinderartsen: sneller vaccineren tegen rotavirus om druk op zorg te ontlasten

Om de toegenomen druk op de zorg te ontlasten, moeten kinderen op grote schaal worden ingeënt tegen het rotavirus. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) dinsdag in het AD. Met de vaccinaties zouden enkele duizenden ziekenhuisopnames kunnen worden voorkomen.

Het rotavirus is een veelvoorkomende infectie onder kinderen van 6 maanden tot 2 jaar, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. In Nederland belanden jaarlijks circa 3.500 geïnfecteerde kinderen in het ziekenhuis. Grootschalige inenting zou dit aantal naar beneden brengen, aldus de NVK, waarna verpleegkundigen van kinderafdelingen kunnen worden ingezet op Covid-afdelingen. „Iedere maatregel die we kunnen treffen om de zorg te ontlasten, is welkom”, stelt de vereniging.

In een aantal landen worden kinderen al structureel gevaccineerd tegen het rotavirus, waaronder België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen zijn nog niet overtuigd, onder meer vanwege de kosten of twijfels over de effectiviteit. Nederland besloot in 2019 om het vaccin toe te gaan dienen aan kwetsbare kinderen. In april 2020 werd de invoering uitgesteld, nadat uit nieuw onderzoek bleek dat het vaccin minder effectief is bij deze risicogroep. Volgend jaar brengt de Gezondheidsraad een nieuw advies uit over het toelaten van de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.

Lees meer over medisch onderzoek waaruit blijkt dat vaccineren tegen het rotavirus werkt Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Huis van Afgevaardigden VS stemt in met verhoging coronasteun aan burgers