AEX-index weer boven niveau van voor coronacrisis

De Amsterdamse AEX-index heeft deze dinsdagochtend het puntenaantal doorbroken waarop de markt instortte, vlak voordat de coronacrisis uitbrak. Even na 10.20 uur op dinsdag noteerde de graadmeter 632,24 punten, wat de hoogste koers van het jaar 2020 is.

In de maanden waarin het coronavirus om zich heen greep en economieën stilvielen, daalden beurskoersen wereldwijd flink. Vooral de aandelen van luchtvaart-, toerisme- en oliebedrijven kregen flinke klappen, maar techfondsen deden het vooral op de Nederlandse beurs goed. De koersen herstelden zich gaandeweg weer, ook toen bleek dat nationale regeringen het bedrijfsleven ondersteunden met honderden miljarden aan loonkostensubsidies. Mogelijk speelt hierbij ook mee dat de economische schade uiteindelijk relatief mee lijkt te vallen en er vaccins op komst zijn. Ook de verkiezing van Joe Biden als president in de VS zorgde voor optimisme op de beurs.

Lees de terugblik op het beursjaar: Een gek jaar, maar slecht was het niet Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kinderartsen: sneller vaccineren tegen rotavirus om druk op zorg te ontlasten