Zuid-Afrika kondigt strenge coronamaatregelen af om druk op ziekenhuizen te verlichten

Een groepje vrouwen in Zuid-Afrika wacht op een coronatest.
Een groepje vrouwen in Zuid-Afrika wacht op een coronatest. Foto Denis Farrell/AP

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft maandag een reeks nieuwe coronamaatregelen afgekondigd, om de verspreiding van het coronavirus in zijn land tegen te gaan. Dat melden internationale persbureaus. De maatregelen zijn volgens de president nodig vanwege de druk op de ziekenhuizen. Ook is de nieuwe, in Zuid-Afrika ontdekte en vermoedelijk veel besmettelijkere variant van het coronavirus momenteel wijdverspreid in het land, aldus Ramaphosa. De maatregelen blijven tot zeker 15 januari van kracht.

Net als gedurende de lockdown die Zuid-Afrika in het voorjaar kende, wordt ook nu de verkoop van alcohol verboden. De reden daarvoor is dat sociale bijeenkomsten volgens Ramaphosa de belangrijkste oorzaak zijn van het groeiende aantal besmettingen in Zuid-Afrika. Bij die samenkomsten zou vaak alcohol gedronken worden, waardoor mensen zich minder aan de coronamaatregelen zouden houden. Ook zouden alcohol-gerelateerde ongevallen de druk op de ziekenhuiszorg nog meer vergroten.

Daarnaast geldt er de komende weken tussen 21.00 uur en 06.00 uur een avondklok en zullen plekken om te ontspannen, zoals stranden en parken, tot nader order gesloten worden. In de publieke ruimte geldt per direct een mondkapjesplicht. Op de overtreding van die plicht staat een boete of ten zwaarste een gevangenisstraf van zes maanden.

„We moeten de curve nu afvlakken om de capaciteit van ons gezondheidszorgsysteem te beschermen. Dan kan de zorg effectief reageren op deze nieuwe golf van infecties”, aldus Ramaphosa. De afgelopen week schommelde het dagelijkse aantal positieve coronatests tussen de tien- en vijftienduizend per dag. Begin december lag dat aantal tussen de twee- en vierduizend besmettingen per dag. Het land telt ruim 57 miljoen inwoners.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Acht Duitse zorgmedewerkers met vijf keer te hoge dosis vaccin ingeënt