St Jansdal Ziekenhuis overbelast, alleen nog spoed- en kankeroperaties

Het St Jansdal Ziekenhuis met vestigingen in Harderwijk, Lelystad en Dronten voert vanaf morgen tot en met 5 januari 2021 alleen nog spoedeisende en oncologische operaties uit. Dat heeft het hospitaal maandag bekendgemaakt. Door de grote hoeveelheid Covid-19-patiënten gecombineerd met een hoog ziekteverzuim onder het zorgpersoneel is het niet meer mogelijk om alle reguliere zorg te bieden. „Het is echt alle hens aan dek”, aldus internist-infectioloog Ouafae Karimi in een persbericht.

„De zogeheten cohortafdeling waar coronapatiënten in isolatie worden verpleegd en de intensive care liggen vol. Ook de spoedeisende hulp is zwaar belast”, schrijft Karimi. „Als deze trend doorzet, kunnen wij de toestroom niet meer aan.” Bestuurslid Arend Jan Poelarends voegt toe dat het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen moeizaam gaat, omdat ook die hospitalen „tegen de grenzen aanlopen”.

Eerder op maandag zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) dat de ziekenhuizen nog wekenlang vol zullen liggen met coronapatiënten. „Als dat zo is, kunnen we niet anders dan onze maatregelen nemen”, aldus Poelarends, doelend op het afschalen van de zorg. Het ziekenhuis neemt contact op met de patiënten wier operatie is afgelast. De poliklinische zorg gaat voorlopig nog wel door.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Acht Duitse zorgmedewerkers met vijf keer te hoge dosis vaccin ingeënt