Rusland rapporteert flinke oversterfte, beide mutaties vastgesteld in Finland

Ingepakt zorgpersoneel bij een ziekenhuis in de buurt van Moskou.
Ingepakt zorgpersoneel bij een ziekenhuis in de buurt van Moskou. Foto Natalia Kolesnikova/AFP

Een greep uit het nieuws van over de grens.

  • In Rusland zijn tussen april en november dit jaar 20,5 procent meer mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt persbureau Reuters op basis van cijfers van statistiekbureau Rosstat. Het gaat om 241.193 sterfgevallen méér dan in 2019. Het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel van hen overleden aan Covid-19; wel is het verschil met het officiële sterftecijfer door de virusuitbraak bijzonder groot. Volgens de officiële statistieken zijn in het land ‘slechts’ 55.265 mensen overleden aan Covid-19.
  • In Finland zijn beide nieuwe varianten van het coronavirus vastgesteld. Twee personen bleken besmet met de variant die het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk, één persoon heeft de mutatie die in Zuid-Afrika is ontdekt onder de leden. Alle drie waren onlangs in het buitenland geweest en werden na terugkomst in Finland getest. Ze zouden niet erg ziek zijn en worden in isolatie behandeld.
  • Ook in Luxemburg zijn de eerste vaccinaties tegen Covid-19 uitgedeeld. Maandag en dinsdag worden in totaal 860 medewerkers van de spoedeisende hulp ingeënt; woensdag volgen 430 zorgmedewerkers die met zeer oude mensen werken. De eersten worden op een centraal punt gevaccineerd, vanaf half januari worden de vaccins verspreid over de Luxemburgse ziekenhuizen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste Belg heeft coronavaccin toegediend gekregen