Ruim 81.000 werkgevers vragen steun aan in derde NOW-periode

Gesloten winkels in de Kalverstraat in Amsterdam.
Gesloten winkels in de Kalverstraat in Amsterdam. Foto Melissa Fenijn

Ruim 81.000 werkgevers hebben tussen 16 november en 27 december een aanvraag ingediend voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. Dat konden ze doen in twee termijnen: de oorspronkelijke termijn voor het indienen van een aanvraag voor de tegemoetkoming liep tot 13 december, maar toen het kabinet op maandag 14 december een nieuwe lockdown afkondigde, werd de aanvraagperiode tot 27 december verlengd. 23.000 van de 81.000 aanvragen werden in die tweede verlengde periode gedaan.

Met de NOW kunnen werkgevers tegemoetkoming vragen voor loonkosten die gemaakt zijn van oktober tot en met december, terwijl er door coronamaatregelen geen omzet werd gemaakt. Werkgevers komen in aanmerking als ze minimaal 20 procent omzetverlies hebben geleden over een periode van drie maanden. De tegemoetkoming die vervolgens wordt gedaan, hangt af van het percentage omzetverlies dat is geleden. Van de 81.000 aanvragen in deze periode zijn er al 62.000 goedgekeurd, voor in totaal 1,1 miljoen werknemers in loondienst. De betaling voor de regeling gaat in drie termijnen, er is al 1,3 miljard euro overgemaakt door het UWV.

De NOW-regeling maakt onderdeel uit van een steunpakket vanuit de overheid. Het is de derde keer sinds het begin van de coronacrisis dat werkgevers tegemoetkoming konden aanvragen voor loonkosten in een periode van omzetverlies. Voor de eerste NOW-regeling werden in de eerste maanden van de crisis 149.000 aanvragen ingediend. Het tweede NOW-steunpakket, voor de periode juni tot en met september, was met 65.000 aanvragen aanzienlijk minder in trek; wat mede werd veroorzaakt door de versoepeling van de coronamaatregelen.

Voor de maanden januari, februari en maart van 2021 komt er een vierde aanvraagperiode voor de NOW. De aanvragen daarvoor kunnen naar verwachting vanaf half februari ingediend worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste Belg heeft coronavaccin toegediend gekregen