Op korte termijn militaire ondersteuning in de zorg

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in gesprek met een militair in de XL-teststraat in Eindhoven, waar militairen assisteren.
Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in gesprek met een militair in de XL-teststraat in Eindhoven, waar militairen assisteren. Foto Rob Engelaar/ANP

Op korte termijn worden enkele honderden militairen ingezet om te helpen in de zorg in de veiligheidsregio’s die dat het meest nodig hebben. Dat is afgesproken in het veiligheidsberaad maandagavond met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s, laat een woordvoerder van minister Grapperhaus weten.

Defensie moet nog besluiten hoe de militairen precies ingezet worden. De inzet van het leger is volgens de woordvoerder alleen aan de orde als er geen andere opties meer zijn. Waarschijnlijk krijgen de regio’s Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland binnen enkele dagen hulp in hun verpleeg- en verzorgingshuizen.

Die regio’s vroegen zondag om militaire bijstand. Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel zou de situatie nijpend zijn in de verpleeg- en verzorgingshuizen in die regio’s. Zonder ondersteuning zou het minimumniveau aan zorg niet meer geleverd kunnen worden. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei maandag dat meerdere ziekenhuizen eveneens om hulp van Defensie gevraagd hebben.

Lees ook: Leger moet verpleeghuis helpen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zuid-Afrika kondigt strenge coronamaatregelen af om druk op ziekenhuizen te verlichten