Eerste Belg heeft coronavaccin toegediend gekregen

De 96-jarige Jos Hermans krijgt als eerste het Belg coronavaccin toegediend.
De 96-jarige Jos Hermans krijgt als eerste het Belg coronavaccin toegediend. Foto Dirk Waem / AFP

Ook België is maandag gestart met het coronavaccinatieprogramma. De 96-jarige Jos Hermans werd als eerste Vlaming gevaccineerd in een woonzorgcentrum in de gemeente Puurs-Sint-Amands, melden Belgische media. In diezelfde plaats staat de fabriek van de vaccinontwikkelaars Pfizer en BioNTech. België kiest er net als Nederland voor om eerst bewoners en verzorgenden in woonzorgcentra in te enten, en in een later stadium pas ziekenhuispersoneel.

Vandaag beginnen ook Luxemburg en Letland met vaccineren, waarmee bijna alle EU-landen van start zijn gegaan. Alleen Ierland (dinsdag) en Nederland (8 januari) beginnen later. In Nederland komt dat onder meer door ict-systemen die nog niet klaar zijn en vanwege de „zorgvuldigheidseisen” die aan vaccineren worden gesteld, zo zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) eerder deze maand. De Tweede Kamer reageerde ontzet; diverse Kamerleden vroegen zich af of het ministerie niet te laat is begonnen met de voorbereidingen.

Maandag werd ook bekend dat het Belgische ministerie van Volksgezondheid overweegt om de bevolking voorlopig slechts één keer te vaccineren tegen Covid-19, in plaats van de gebruikelijke twee keer. Dat schrijft VRT. „Ze willen proberen om eerst zoveel mogelijk mensen een eerste dosis te geven, alvorens het schema af te werken met een tweede dosis”, aldus epidemioloog Pierre Van Damme, die de federale regering adviseert over de vaccinatiestrategie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Eerste Belg heeft coronavaccin toegediend gekregen