Duitse veiligheidsexpert: coronasceptici kunnen aanslagen plegen

Coronasceptici zouden terroristische aanslagen kunnen gaan plegen in Duitsland. Daarvoor waarschuwt Burkhard Freier, hoofd van de veiligheidsdienst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in een donderdag verschenen artikel van Der Tagesspiegel. Onder de sceptici zijn rechts-extremisten en mensen die geloven in „apocalyptische complottheorieën”. Deze combinatie maakt het coronaprotest volgens Freier gevaarlijk. „Dan mist soms alleen nog een vonk.”

De grootste terroristische dreiging in Duitsland blijft afkomstig van rechts-extremistische eenlingen, zoals de schutter die in februari in Hanau tien mensen om het leven bracht. Hij hing complottheorieën aan zoals de uiterst rechtse theorie QAnon, die later ook onder coronasceptici de ronde deden.

Afgelopen oktober gooiden vermoedelijke coronasceptici brandbommen naar het Berlijnse kantoor van het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Daarbij vielen geen gewonden en een bewaker kon het vuur snel doven. Diezelfde avond ontplofte er ook een explosief bij het Leibniz Instituut dat onderzoek doet naar het coronavirus.

Lees ook: Wat bezielt de coronademonstranten die politici belagen Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zuid-Afrika kondigt strenge coronamaatregelen af om druk op ziekenhuizen te verlichten