Laatste nieuws Covid-19

EU koopt 100 miljoen extra doses van Pfizer/BioNTech-vaccin

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op dinsdag 29 december de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • In de week van 14 tot en met 20 december (week 51) stierven naar schatting bijna vierduizend mensen in Nederland, ongeveer 800 meer dan verwacht was voor deze periode van het jaar. Daarmee houdt de zogenoemde oversterfte voor de dertiende week op rij aan: al sinds week 39 sterven meer mensen dan verwacht.
 • Momenteel liggen er zeker 2.761 patiënten in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19. Dat zijn er 178 meer dan een dag eerder, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het huidige aantal ziekenhuisopnames overschrijdt daarmee de vorige piek. Die werd op 3 november bereikt: toen lagen er in totaal 2.653 coronapatiënten in het ziekenhuis.
 • De afgelopen week zijn in totaal 67.388 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat is een daling ten opzichte van een week eerder, toen er nog 82.340 meldingen bijkwamen. Het is volgens het RIVM nog niet te zeggen wat die daling veroorzaakte.
 • Bij het RIVM zijn tot vanmorgen 7.561 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 123 besmettingen meer dan gisteren. Dat aantal ligt lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld ongeveer 9.600 bevestigde gevallen bij kwamen. Wel werden er afgelopen etmaal aanzienlijk meer sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld: het ging om 171 sterfgevallen. Dat waren er maandag nog 44. Het gaat om het hoogste aantal doden in één etmaal sinds half april, meldt persbureau ANP.
 • De Europese Unie koopt nog eens honderd miljoen doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat heeft het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag bekendgemaakt. Daarmee heeft de EU in totaal 300 miljoen doses van de Amerikaanse en Duitse fabrikanten ingekocht.
 • Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag ingestemd met een eis van president Donald Trump om uitkeringen in het steunpakket ter bestrijding van de coronacrisis te verhogen van 600 tot 2.000 dollar (ongeveer 1.635 euro). Het is echter onzeker of de Senaat ook akkoord gaat. Dat meldt AP.

Volg hier het coronablog van woensdag 30 december

Aanstaande vicepresident Kamala Harris gevaccineerd tegen coronavirus

 • De aanstaande vicepresident van de Verenigde Staten, Kamala Harris, is vandaag live op televisie ingeënt tegen het coronavirus. Harris kreeg het Moderna-vaccin toegediend. „Dat ging makkelijk”, aldus Harris na afloop. „Ik wil iedereen aanmoedigen om het vaccin te nemen. Dit gaat over het redden van levens.” De VS begonnen medio december aan het inenten van de bevolking tegen het coronavirus. Eerder lieten ook aankomend president Joe Biden en huidige vicepresident Mike Pence zich op televisie vaccineren tegen het virus. Tot op heden stierven zeker 335.000 Amerikanen aan Covid-19.
 • De nieuwe, Engelse variant van het coronavirus waarde in november al in Duitsland rond. Dat heeft het ministerie van Gezondheid in de deelstaat Nedersaksen maandag gezegd tegen het Duitse dagblad Die Welt. Onderzoekers aan het Universitair Medisch Centrum in Hannover stelden deze maand vast dat een besmet persoon in november dezelfde mutatie van het virus onder de leden had als de variant die in Engeland is opgedoken. Hoeveel mensen de vermoedelijk veel besmettelijkere virusvariant in Duitsland toen al onder de leden hadden, is niet bekend. Eerder deze maand sloten veel landen voor inkomende reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, omdat het land aankondigde de nieuwe mutatie te hebben gevonden.
 • Foto’s van een drukbezocht feestje in de Australische stad Sydney, met vermoedelijk veel buitenlandse en jonge backpackers, hebben veel stof doen opwaaien in het land. Zoveel dat de minister van Immigratie Alex Hawke heeft gedreigd overtreders van coronaregels hun visum af te nemen. „Bezoekers van dit land moeten zich ervan bewust zijn dat het negeren van bevelen op het gebied van de volksgezondheid tijdens de pandemie de gezondheid en veiligheid van anderen in gevaar brengt”, aldus minister Hawke. „Het kan hun visumstatus bedreigen en een einde maken aan hun verblijf in Australië.” Op de foto’s is te zien dat grote groepen mensen bij elkaar staan en weinig afstand houden. Of het daadwerkelijk buitenlandse toeristen zijn, is niet bekend; de Australische grenzen zijn momenteel gesloten. Enkel staatsburgers, reizigers met een verblijfsvergunning, directe familieleden en reizigers die de afgelopen twee weken in Nieuw-Zeeland zijn geweest, mogen het land in.

Aanstaand vicepresident krijgt het coronavaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. Foto Jacquelyn Martin/AP

’67 mensen kregen met Kerst onterecht een positieve testuitslag’

Op Tweede Kerstdag hebben 67 personen in Amsterdam een fout-positieve coronatestuitslag ontvangen. Ook kreeg één iemand in die stad ten onrechte een negatieve uitslag. De fout kwam door een storing bij het testlab van de GGD en is dinsdag pas verholpen, meldt de NOS.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam betreurt de situatie en zegt tegen de nieuwszender dat alle betrokkenen inmiddels op de hoogte zijn gesteld. Ze waren blij dat ze niet positief waren, maar ook „terecht geïrriteerd”. Het is niet duidelijk om wat voor storing het ging, evenmin waarom het drie dagen heeft geduurd tot deze was verholpen.

Lees ook ‘ICT-problemen bij GGD’s zijn niet structureel’

EU koopt 100 miljoen extra doses van Pfizer/BioNTech-vaccin

De Europese Unie koopt nog eens honderd miljoen doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat heeft het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dinsdag bekendgemaakt. Daarmee heeft de EU in totaal 300 miljoen doses van de Amerikaanse en Duitse fabrikanten ingekocht. Alle EU-landen, behalve Nederland, zijn deze of vorige week al begonnen met het inenten van de bevolking met het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca daarentegen zal waarschijnlijk niet in januari goedgekeurd worden door de Europese medicijnautoriteit EMA, zegt plaatsvervangend directeur Noël Wathion in een interview met het Belgische dagblad Het Nieuwsblad. De farmaceut heeft „nog niet eens een aanvraag voor goedkeuring ingediend” bij de autoriteit. Volgens Wathion heeft de EMA nog te weinig informatie ontvangen over het vaccin om het te kunnen beoordelen. „We hebben aanvullende gegevens nodig over de kwaliteit van het vaccin. En daarna moet het bedrijf een formele aanvraag indienen.”

Het is niet bekend waarom AstraZeneca nog geen officiële aanvraag heeft ingediend en wanneer het wel om goedkeuring zal vragen. Eind november maakte de farmaceut bekend dat het eigen vaccin in een eerste analyse 62 tot 90 procent effectief bleek. Voor Nederland is het vaccin van de Brits-Zweedse fabrikant belangrijk, omdat het zeker 11,7 miljoen heeft doses ingekocht.

Een zorgmedewerker heet een flesje met het vaccin van Pfizer/BioNTech in de hand. Foto Angelo Carconi/EPA

Afgelopen etmaal 7.561 nieuwe besmettingen, 171 overleden coronapatiënten

Bij het RIVM zijn tot vanmorgen 7.561 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 123 besmettingen meer dan gisteren. Dat aantal ligt lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld ongeveer 9.600 bevestigde gevallen bij kwamen. Wel werden er afgelopen etmaal aanzienlijk meer sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld: het ging om 171 sterfgevallen. Dat waren er maandag nog 44. Het gaat om het hoogste aantal doden in één etmaal sinds half april, meldt persbureau ANP. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat alle patiënten ook daadwerkelijk afgelopen 24 uur overleden zijn: sterfgevallen worden soms met een vertraging aan het RIVM doorgegeven.

In Amsterdam werden de meeste besmettingen vastgesteld, gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Afgelopen week werden ongeveer 9.600 positieve tests per dag geregistreerd. Afgelopen zaterdag en zondag kwamen er gemiddeld 9.000 besmettingen bij. Of deze voorlopige daling te maken heeft met de lockdown of de feestdagen, is nog niet duidelijk.

Schiphol eerste week van kerstvakantie drukste luchthaven van Europa

Tijdens de eerste week van de kerstvakantie was Schiphol de drukste luchthaven van Europa. Dat blijkt uit gegevens van Eurocontrol, de overkoepelende organisatie van Europese luchtverkeersleidingen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gingen er gemiddeld 53 procent minder vliegtuigen de lucht in. Maar tussen 21 en 27 december werden er op Schiphol alsnog gemiddeld dagelijks 556 vluchten uitgevoerd. Op Parijs-Charles de Gaulle, nummer twee, waren dat er 482 en zelfs de Londense luchthaven Heathrow, de grootste van Europa, was met gemiddeld 362 vliegbewegingen per dag minder druk.

Twitter avatar eurocontrolDG Eamonn Brennan In Christmas week @Schiphol was the busiest airport, with an average of 556 flights per day, followed by @ParisAeroport #CDG 482, @igairport 474 and @Airport_FRA with 426 flights a day
@Transport_EU @ECACceac @ACI_EUROPE @CANSOEurope @IATA @A4Europe https://t.co/5yyDykoiGH

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar hadden de grote Europese luchtvaartmaatschappijen het met 56 procent minder vluchten aanzienlijk minder druk. Het gemiddeld aantal vluchten per dag bij KLM was vorige week 324. Voor de kerstvakantie waarschuwde verantwoordelijk burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer overigens al voor de drukte op de luchthaven. Ook een aantal partijen in de Tweede Kamer eiste opheldering van premier Mark Rutte over de aanpak van het kabinet om drukke terminals te voorkomen, schreef NH Nieuws.

Afgelopen week 67.388 besmettingen gemeld

De afgelopen week zijn in totaal 67.388 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat is een daling ten opzichte van een week eerder, toen er nog 82.340 meldingen bijkwamen. Het is volgens het RIVM nog niet te zeggen wat die daling veroorzaakte. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging, maar de testbereidheid tijdens de feestdagen speelt mogelijk ook een rol: „Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn”, aldus het instituut. Uit de cijfers van vorige week blijkt dat minder mensen zich lieten testen. Tussen 21 en 27 december werden 439.000 Nederlanders getest, tegenover 480.000 geteste personen de week ervoor.

Verder steeg het aantal Covid-patiënten dat werd opgenomen vergeleken met de week ervoor. Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen kwamen er vorige week 1.811 mensen bij, vergeleken met 1.675 reguliere opnames de week ervoor. Afgelopen week kwamen er nog eens driehonderd coronapatiënten op de intensive cares te liggen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis met 178 toegenomen

Momenteel liggen er zeker 2.761 patiënten in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19. Dat zijn er 178 meer dan een dag eerder, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het huidige aantal ziekenhuisopnames overschrijdt daarmee de vorige piek. Die werd op 3 november bereikt: toen lagen er in totaal 2.653 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Van de huidige 2.761 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 684 op de intensive care, 23 meer dan maandagmiddag. De overige 2.077 coronapatiënten liggen opgenomen op andere afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Het afgelopen etmaal werden 72 mensen opgenomen op de intensive care: achttien meer dan een dag eerder. Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat het dagelijkse aantal opnames op tien of lager moet liggen, voor de huidige coronamaatregelen eventueel versoepeld kunnen worden.

Correctie (29 december 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk vermeld dat het aantal ziekenhuisopnames met 181 is toegenomen, waarvan 26 patiënten op de intensive care werden opgenomen. Het waren echter 178 ziekenhuisopnames, waarvan 23 op de IC’s. Dat is hierboven aangepast.

VWS: kinderen krijgen rotavaccin niet versneld

Kleine kinderen worden niet versneld ingeënt tegen het rotavirus. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dinsdag weten in reactie op een oproep van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De vereniging deed de oproep om het rotavirus versneld op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma, om jonge kinderen snel op grote schaal tegen het virus in te enten. Dat moet de druk op de ziekenhuizen verlichten: bijna ieder kind krijgt het rotavirus en jaarlijks worden zo’n 3.500 kinderen vanwege het virus opgenomen in het ziekenhuis.

VWS laat weten dat de Gezondheidsraad, een orgaan dat onafhankelijke en wetenschappelijke adviezen geeft over de gezondheidszorg, „even de tijd nodig heeft” om gedegen onderzoek te doen naar het vaccin tegen het rotavirus. „We vragen veel van ze, zeker in coronatijd”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Daarbij kan geen voorrang gegeven worden aan het vaccin tegen het rotavirus: „alle onderwerpen waar zij zich mee bezig houden zijn belangrijk voor de volksgezondheid”.

Het ministerie laat weten niet met de Gezondheidsraad te hebben overlegd over de mogelijkheid het rotavaccin versneld goed te keuren. „We hebben besloten de raad de tijd te geven om het advies gedegen te geven.”

Het rotavirus zorgt voor een ontsteking van de maag en darmen bij onder kinderen van zes maanden tot twee jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde zou grootschalige vaccinatie helpen het aantal kinderen dat jaarlijks in het ziekenhuis komt, terug te dringen. „Iedere maatregel die we kunnen treffen om de zorg te ontlasten, is welkom”, aldus de NVK. In een aantal landen, waaronder België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, worden kinderen al grootschalig ingeënt. Andere landen zijn niet overtuigd, vanwege twijfels over de effectiviteit of de kosten van het vaccin.

Lees meer over het rotavaccin: Vaccineren tegen rotavirus beschermt jonge kinderen

Meer mensen spaarden tijdens eerste golf, minder extra hypotheekaflossing

De grote onzekerheid die ontstond bij de eerste uitbraak van het coronavirus heeft er vooral toe geleid dat veel Nederlanders extra zijn gaan sparen. Hoewel er door beperkende coronamaatregelen aanzienlijk minder werd geconsumeerd in de maanden april tot juni, zijn opvallend weinig van deze besparingen aangewend voor extra aflossingen op de hypotheek. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De coronacrisis zorgde in het tweede kwartaal van dit jaar voor enorme besparingen: consumenten gaven liefst tien miljard euro minder uit dan in dezelfde periode vorig jaar, bijvoorbeeld doordat vakantie in het buitenland niet mogelijk was of doordat grote aankopen werden uitgesteld. Intussen steeg ook het totale beschikbare inkomen - het geld waarover je vrij kunt beschikken na aftrek van belastingen en sociale lasten - met 2,4 miljard euro. Dat laatste heeft overigens vooral een boekhoudkundige oorzaak - in 2020 werd meer vakantiegeld uitgekeerd in het voorjaar, blijkt uit navraag bij DNB.

Hoewel huishoudens zo onder aan de streep meer geld overhielden, kozen ze minder vaak dan gebruikelijk voor het extra aflossen van de hypotheek. In totaal werd zo’n 3,5 miljard euro vrijwillig extra afgelost, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in het tweede kwartaal van 2019.

Uitzondering zijn de jongere huishoudens (18-35 jaar) die juist wel meer aflosten dan verleden jaar. DNB vermoedt dat deze groep huizeneigenaren de financiële risico’s wil verlagen - extra aflossen leidt tot lagere maandlasten. Volgens DNB zet de trend van minder extra aflossen zich door in het derde kwartaal, al is het voor die periode nog wachten op definitieve cijfers. Ook kiezen doorgaans veel mensen ervoor om in de laatste maanden van het jaar extra af te lossen, ook wel het ‘afloskwartaal’ genoemd.

Opgeteld is in het tweede kwartaal wel bijna 11 miljard euro meer gestort op lopende- en spaarrekeningen, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het gros belandde op de spaarrekening (63 procent), de rest op de lopende betaalrekening (37 procent). Geld vastzetten op een deposito met vaste looptijd gebeurde vrijwel niet, aangezien dit al langere tijd nauwelijks meer spaarrente oplevert.

AEX-index weer boven niveau van voor coronacrisis

De Amsterdamse AEX-index heeft deze dinsdagochtend het puntenaantal doorbroken waarop de markt instortte, vlak voordat de coronacrisis uitbrak. Even na 10.20 uur op dinsdag noteerde de graadmeter 632,24 punten, wat de hoogste koers van het jaar 2020 is.

In de maanden waarin het coronavirus om zich heen greep en economieën stilvielen, daalden beurskoersen wereldwijd flink. Vooral de aandelen van luchtvaart-, toerisme- en oliebedrijven kregen flinke klappen, maar techfondsen deden het vooral op de Nederlandse beurs goed. De koersen herstelden zich gaandeweg weer, ook toen bleek dat nationale regeringen het bedrijfsleven ondersteunden met honderden miljarden aan loonkostensubsidies. Mogelijk speelt hierbij ook mee dat de economische schade uiteindelijk relatief mee lijkt te vallen en er vaccins op komst zijn. Ook de verkiezing van Joe Biden als president in de VS zorgde voor optimisme op de beurs.

Lees de terugblik op het beursjaar: Een gek jaar, maar slecht was het niet

Ierland start als een na laatste EU-lidstaat met vaccineren, alleen Nederland nog niet

 • Ierland start vandaag met vaccineren tegen het coronavirus. Het land kreeg drie dagen geleden zo’n 10.000 vaccins van BioNTech en Pfizer geleverd, de eerste daarvan worden vandaag in vier ziekenhuizen toegediend. Dat maakt Nederland het laatste land binnen de Europese Unie dat nog moet beginnen met inenten. Dat kan niet eerder dan 8 januari omdat in Nederland de ict-systemen die nodig zijn voor het vaccineren nog niet op orde zijn.
 • In Suriname komt voorlopig geen totale lockdown. Ook worden de huidige maatregelen zaterdag versoepeld, met uitzondering van de avondklok. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maandagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het land voerde twee weken geleden nieuwe maatregelen in, waaronder de avondklok en een horecasluiting. Vorige week kwam daar een aangescherpt samenscholingsverbod bij en moesten ook niet-essentiële bedrijven dicht. De versoepelingen volgen na gunstige nieuwe cijfers; het land registreerde maandag 35 nieuwe positieve tests.
 • Het aantal nieuwe positieve tests in het Verenigd Koninkrijk blijft stijgen. Maandag meldde het land een nieuw record van 30.501 positieve uitslagen. Volgens de BBC ligt het werkelijke aantal hoger, aangezien sommige delen van het VK de nieuwe meldingen nog niet doorgaven vanwege Kerst. In België gaat het juist de goede kant op, melden Belgische media deze dinsdag op basis van de weekcijfers. In de week van 19 tot 25 december kwamen dagelijks gemiddeld 1.844 nieuwe positieve tests binnen. Voor het eerst sinds eind september ligt dit aantal onder de 2.000.

Ierland ontving 26 december de eerste doses van het vaccin van BioNTech en Pfizer. Foto Marc O’Sullivan

Kinderartsen: sneller vaccineren tegen rotavirus om druk op zorg te ontlasten

Om de toegenomen druk op de zorg te ontlasten, moeten kinderen op grote schaal worden ingeënt tegen het rotavirus. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) dinsdag in het AD. Met de vaccinaties zouden enkele duizenden ziekenhuisopnames kunnen worden voorkomen.

Het rotavirus is een veelvoorkomende infectie onder kinderen van 6 maanden tot 2 jaar, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. In Nederland belanden jaarlijks circa 3.500 geïnfecteerde kinderen in het ziekenhuis. Grootschalige inenting zou dit aantal naar beneden brengen, aldus de NVK, waarna verpleegkundigen van kinderafdelingen kunnen worden ingezet op Covid-afdelingen. „Iedere maatregel die we kunnen treffen om de zorg te ontlasten, is welkom”, stelt de vereniging.

In een aantal landen worden kinderen al structureel gevaccineerd tegen het rotavirus, waaronder België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen zijn nog niet overtuigd, onder meer vanwege de kosten of twijfels over de effectiviteit. Nederland besloot in 2019 om het vaccin toe te gaan dienen aan kwetsbare kinderen. In april 2020 werd de invoering uitgesteld, nadat uit nieuw onderzoek bleek dat het vaccin minder effectief is bij deze risicogroep. Volgend jaar brengt de Gezondheidsraad een nieuw advies uit over het toelaten van de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma.

Lees meer over medisch onderzoek waaruit blijkt dat vaccineren tegen het rotavirus werkt

Huis van Afgevaardigden VS stemt in met verhoging coronasteun aan burgers

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag ingestemd met een eis van president Donald Trump om uitkeringen in het steunpakket ter bestrijding van de coronacrisis te verhogen van 600 tot 2.000 dollar (ongeveer 1.635 euro). Het is echter onzeker of de Senaat ook akkoord gaat. Dat meldt AP.

Het Huis, waar de Democraten in de meerderheid zijn, stemde met 275 tegen 134 voor de verhoging van de hulpcheques aan Amerikanen. De verhoging kwam tot stand na zeldzame eensgezindheid tussen Democraten in het Congres, die eerder voor een aanmerkelijk hoger bedrag pleitten, en Trump. Op aandringen van de Republikeinen in het Congres werd het bedrag aanvankelijk lager gehouden. De president dreigde vorige week met een veto tegen de wet als de uitkeringen niet werden verhoogd. Zondag tekende hij toch voor het steunpakket, ter waarde van 2.300 miljard dollar.

Het is echter onduidelijk of het pakket met de hogere uitkeringen ook zal worden goedgekeurd door de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Enkele tientallen Republikeinen in het Huis stemden met de Democraten mee voor hogere uitkeringen, maar Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, heeft nog niet laten weten hoe zijn fractie zal omgaan met de nieuwe versie. Democraten willen dat de wet dinsdag in stemming wordt gebracht.

De verhoging zou de federale overheid volgens onpartijdige berekeningen van het Congres 464 miljard dollar kosten. „Er is krachtige steun voor deze noodcheques van 2.000 dollar vanuit elke hoek van het land”, zei Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat. „Er is geen goede reden voor Republikeinen in de Senaat om in de weg te staan.”

Lees ook: Trump tekent toch voor financieel noodpakket pandemie

CBS: al dertien weken meer doden dan ‘normaal’ voor tijd van jaar

In de week van 14 tot en met 20 december (week 51) stierven naar schatting bijna vierduizend mensen in Nederland, ongeveer 800 meer dan verwacht was voor deze periode van het jaar. Daarmee houdt de zogenoemde oversterfte voor de dertiende week op rij aan: al sinds week 39 sterven meer mensen dan verwacht. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS geeft geen informatie over de doodsoorzaken van de ‘extra’ overledenen; het is dus niet te zeggen hoeveel van hen direct of indirect stierven door de coronapandemie.

De sterfte is in week 51 toegenomen in alle leeftijdscategorieën, maar de oversterfte is relatief het hoogst onder mensen tussen 65 en 80 jaar oud (31 procent of 300 personen meer dan verwacht). Onder 80-plussers stierven 450 mensen meer dan verwacht en onder de groep die jonger is dan 65 jaar oud overleden 50 mensen meer.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Steeds meer Europese landen zijn begonnen met vaccineren tegen Covid-19. Maandag deelden onder meer België en Luxemburg de eerste prikken uit. In Nederland gebeurt dat pas vanaf 8 januari.
 • Roel Coutinho, voormalig directeur van het RIVM en voorganger van Jaap van Dissel, noemt het „verbijsterend” en „beschamend” dat Nederland als laatste EU-land begint met vaccineren. „Het is dramatisch om te zeggen, maar natuurlijk gaat dit levens kosten. Elke week telt.”
 • In Nederland zijn zeker elf personen besmet gebleken met de nieuwe variant van het coronavirus dat voor het eerst is geconstateerd in het Verenigd Koninkrijk. Mede naar aanleiding van de besmettingen zal het Outbreak Management Team (OMT) woensdag samenkomen.
 • Bij het RIVM zijn tussen zondag en maandag 7.453 positieve coronatests gemeld; beduidend minder dan de dagen daarvoor. Het aantal ziekenhuisopnames neemt nog wel steeds toe: maandagmiddag lagen er bijna 2.600 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis.
 • De grote aantallen coronapatiënten zorgen op steeds meer plekken tot overbelasting van de zorg. Zo maakte het St Jansdal Ziekenhuis maandag bekend alle niet-spoedeisende en niet-oncologische operaties voorlopig te annuleren. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers vreest dat de drukte nog weken zal aanhouden. Op „korte termijn” zullen honderden militairen ingezet worden om de zorg te ontlasten.
 • Acht medewerkers van een verpleeghuis in het noorden van Duitsland zijn per ongeluk met een vijf keer zo hoge dosis van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech als bedoeld ingeënt. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, omdat zij griepsymptomen hadden ontwikkeld.
 • Zuid-Afrika heeft opnieuw zeer verstrekkende coronamaatregelen afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er komt onder meer een avondklok en de verkoop van alcohol wordt verboden. De nieuwe variant van het virus dat eerder in Zuid-Afrika opdook, is volgens de regering inmiddels wijdverspreid door het land.
Lees hier het hele blog terug: Op korte termijn militaire ondersteuning in de zorg

In deze tempel in Bangkok kunnen mensen coronaproof bidden. Foto Diego Azubel/EPA